Εγκαινιάστηκε στον πολυχώρο πολιτισμού «Μύλος» η έκθεση «Έλληνες στη δημιουργία», με 400 και πλέον εκθέματα, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ιστορικών περιόδων από την αρχαιότητα έως το 1821.
Στην έκθεση, που έχει διεθνή χαρακτήρα, αντανακλάται η καλλιτεχνική και πνευματική δημιουργία των Ελλήνων, μέσα από έργα τέχνης με δυνατό συμβολισμό, μοναδικά γλυπτά και ξεχωριστά αντικείμενα εμπνευσμένα από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, τον βυζαντινό και της απελευθέρωσης.
Είναι ένα μαγικό οδοιπορικό στην ιστορία αυτού του τόπου σκηνοθετημένο από τη σύγχρονη και καινοτόμο ματιά και άποψη ελλήνων δημιουργών και διαρθρωμένη με βάση τις παρακάτω θεματικές ενότητες:
ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ: Εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων, Ανακατασκευές Αρχαίων Ελληνικών Παιχνιδιών & Μουσικών Οργάνων, Μουσειακά Αντίγραφα Αγγείων & Οπλικών Συστημάτων, Μέγας Αλέξανδρος - Ομοίωμα Χρυσής Λάρνακας Φιλλίπου Β.
ΒΥΖΑΝΤΙΟ- ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ:
ΒΥΖΑΝΤΙΟ: Ένας κόσμος θρησκευτικής κατάνυξης για τους ορθόδοξους και ανοικείου πνευματισμού για τους δυτικούς ξετυλίγεται στις τέσσερις ενότητες που αποτελούν την θεματική του Βυζαντίου-Αγίου Όρους. Χειρόγραφα που χρονολογούνται στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια, φωτογραφικό αφιέρωμα στην Αγία Σοφία, έργα μικροτεχνίας (σκεύη και αντικείμενα λατρείας), βυζαντινή εκκλησιαστική τέχνη - εικονογραφία με αντιπροσωπευτικά έργα αναγνωρισμένων αγιογράφων και ανακατασκευές αμυντικού οπλισμού δημιουργούν εννοιολογικούς συνειρμούς στοχεύοντας σε μια ολοκληρωμένη σκιαγράφηση της περιόδου.
ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: Το Άγιον Όρος παρουσιάζεται ως ιδιαίτερο τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας που έτυχε της φροντίδας και των μεγάλων δωρεών αυτοκρατόρων και άλλων αξιωματούχων της βυζαντινής αυλής. Μακέτες ιστορικών μονών και φωτογραφικό υλικό από αρχεία της Αγιορείτικης Εστίας παρουσιάζουν την ιστορικά, πνευματικά και καλλιτεχνικά πολυσήμαντη πολιτεία του Αγίου Όρους. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον Εμμανουήλ Πανσέληνο, οι εξαίσιες τοιχογραφίες του οποίου διακοσμούν το εσωτερικό του Πρωτάτου στις Καρυές, του αρχαιότερου και πιο σημαντικού ναού του Άθω. Επιπροσθέτως, και προκειμένου να αποδοθεί ο καθημερινός βίος των μοναχών, το φυσικό περιβάλλον και η αρχιτεκτονική μορφολογία της μοναστικής πολιτείας του Άθω, το εκθεσιακό υλικό πλαισιώνεται και από οπτικο-ακουστικό υλικό του ΚεΔΑΚ (Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς).
ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ 1821: Συλλογές Όπλων, Πολεμικών Μέσων & Αντικειμένων, Ενδυμασίες & Ντοκουμέντα του Αγώνα.
ΜΙΚΡΟΝΑΥΠΗΓΙΚΗ: Τριάντα πλοία σταθμοί της Ελληνικής Ναυτιλίας.
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.