Συγκεκριμένες προτάσεις κοινών ερευνητικών έργων, προκειμένου να διεκδικήσουν ερευνητικά κονδύλια από το πρόγραμμα Horizon 2020, επεξεργάζονται και θα καταθέσουν καθηγητές του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Τιράνων.


Οι πέντε τομείς κοινής ερευνητικής δράσης οριστικοποιήθηκαν κατά τη χθεσινή επίσκεψη αντιπροσωπείας καθηγητών του ΑΠΘ με επικεφαλής τον πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλο στην Αλβανία και τη συνάντηση που είχαν με ομολόγους τους από το Πανεπιστήμιο Τιράνων, παρουσία της υπουργού Παιδείας της γειτονικής χώρας Lindita Nikolla και του έλληνα πρέσβη στα Τίρανα Λεωνίδα Ροκανά.

Η αντιπροσωπεία του ΑΠΘ αποτελούνταν από την καθηγήτρια Ιατρικής Α. Παπά, τον καθηγητή Χημείας Ι. Στράτη, την καθηγήτρια Γερμανικής Γλώσσας Α. Κοιλιάρη, την αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικών Μηχανικών - Αναπλ. Καθηγήτρια Ε. Κολοκυθά, την αναπληρώτρια καθητήτρια Φιλολογίας Α. Ρεβυθιάδου και τον επίκουρο καθηγητή Οικονομικών Επιστημών Β. Πολυμένη, οι οποίοι συζήτησαν με τους καθηγητές του αλβανικού πανεπιστημίου προτάσεις ερευνητικής συνεργασίας στις περιοχές του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της ιατρικής και της οικονομίας. Οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Τιράνων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συνεργασία, επισημαίνοντας ότι το ΑΠΘ με την πλούσια ερευνητική δραστηριότητά του θα συμβάλει αποφασιστικά στη διεκδίκηση κοινών ερευνητικών έργων και δράσεων.

«Δυο χρόνια μετά την υπογραφή της πρώτης συμφωνίας με το Πανεπιστήμιο των Τιράνων, σήμερα (σ.σ. χθες), στην τέταρτη κατά σειρά συνάντησή μας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάζουμε απτά αποτελέσματα της μεταξύ μας συνεργασίας. Η διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας στο ΑΠΘ και η επεξεργασία κοινών ερευνητικών προτάσεων αποτελούν δείγματα της συνεργασίας μας. Η παρουσία της υπουργού Παιδείας στη σημερινή εκδήλωση, μια ημέρα πριν από την απόφαση για το χαρακτηρισμό της Αλβανίας ως υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον της γειτονικής μας χώρας για τη συνεργασία αυτή. Εξήγησα στην υπουργό ότι η Παιδεία είναι το ισχυρότερο όπλο για να αλλάξουμε τον κόσμο, όπως συνήθιζε να λέει ο Νέλσον Μαντέλα. Και η έρευνα και η καινοτομία, είναι οι κινητήριοι μοχλοί για την ανάπτυξη. Ας εργαστούμε λοιπόν από κοινού για την κοινωνική ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη στις χώρες μας...», δήλωσε ο κ. Μυλόπουλος.