"Έπρεπε να περάσουν δύο χειμώνες, με χιλιάδες σπίτια να παγώνουν χωρίς θέρμανση και πολλοί άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, για να «ανακαλύψουν» οι φωστήρες του υπουργείου Οικονομικών ότι η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, αυτή η ανθρωποκτόνα ρύθμιση, βλάπτει και την οικονομία".


Αυτό τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Η κ. Χαραλαμπίδου χαρακτηρίζει "ανάλγητη συγκυβέρνηση" την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η οποία, "προκειμένου να εφαρμόσει πιστά όσα ζητούσαν οι εντολείς της, δε δίστασε να οδηγήσει στην εξαθλίωση χιλιάδες νοικοκυριά".

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, χθες, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα οποία δείχνουν ότι κατά την περσινή περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης 2012-2013 η κατανάλωση μειώθηκε κατά 71% , ενώ στη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου 2013-2014  η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης περιορίστηκε ουσιαστικά, στο 1/3 της κατανάλωσης που είχε καταγραφεί τη σεζόν 2011-2012.

Αν και τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης παρουσιάζονται ελάχιστα αυξημένα, την ίδια στιγμή οι απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών είναι πολύ μεγαλύτερες. Συγκεκριμένα, μεταξύ 2012 και 2013 το Δημόσιο είχε απώλειες από τα έσοδα ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης ύψους 400 εκατ. ευρώ. "Δηλαδή έκαναν μια τρύπα στο νερό", σχολιάζει η κ. Χαραλαμπίδου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΑΠΘ και των σταθμών του Δήμου Θεσσαλονίκης το χειμώνα 2013 – 2014 καταγράφηκαν υπερβάσεις των ορίων στα αιωρούμενα σωματίδια στις δυτική Θεσσαλονίκη (σταθμός οδού Λαγκαδά) περισσότερες από 100 ημέρες, με ανυπολόγιστες μακροπρόθεσμες συνέπειες στη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ "το χειμώνα του 2013, το ποσοστό των σπιτιών στη Θεσσαλονίκη που θερμάνθηκαν αποκλειστικά με συμβατικά τζάκια και ξυλόσομπες ήταν περίπου 40%, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι δείκτες καύσης βιομάζας (λεβογλυκοζάνη, υδατοδιαλυτό κάλιο κ.α.) ήταν από 2 έως 6 φορές υψηλότεροι". Επικαλείται, επίσης, έρευνα του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, από την οποία προκύπτει "η συγκέντρωση του πολύ επικίνδυνου ρύπου βενζο –α- πυρένιο, ενός καρκινογόνου πολυκυκλικού  αρωματικού υδρογονάνθρακα ήταν το χειμώνα του 2013 – 2014 δέκα φορές υψηλότερη σε σύγκριση με τον προηγούμενο χειμώνα, εξαιτίας της καύσης ξύλων, βιομάζας και πέλετ, ξεπερνώντας τα επιτρεπτά όρια".

Για την κ. Χαραλαμπίδου "η ενεργειακή φτώχεια, όπως έχει χαρακτηριστεί ο αποκλεισμός μεγάλων ομάδων του πληθυσμού από το ρεύμα και τη θέρμανση, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Για την αντιμετώπιση προτείνουμε, όπως έχουμε κάνει και με τροπολογίες που καταθέσαμε στη Βουλή και απορρίφθηκαν, την άμεση χορήγηση στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου δωρεάν ποσότητα 1.200 Kwh το τετράμηνο (ή 3.600 kwh το χρόνο), που είναι η αναγκαία ελάχιστη ποσότητα ρεύματος για τις πολύ βασικές ανάγκες ενός νοικοκυριού ώστε να μην μένει κανείς άνθρωπος σε συνθήκες «μεσαίωνα» χωρίς ηλεκτρικό. Η χρηματοδότηση μίας τέτοιου είδους κοινωνικής ρύθμισης μπορεί να προκύψει στο μεγαλύτερο μέρος της από την κατάργηση των χαριστικών ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα υπέρ των ιδιωτών μεγαλοπαραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο και από την ειδική φορολόγηση των κερδών των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας".

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την άμεση ακύρωση της εξίσωσης των ειδικών φόρων στο πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης και την επιστροφή –ως πρώτο βήμα στα πλαίσια της συνολικότερης εξέτασης του θέματος με σκοπό κανένα νοικοκυριό να μην στερείται το αγαθό της θέρμανσης αλλά και με γνώμονα την αύξηση των δημοσίων εσόδων – στο καθεστώς που ίσχυε τον Μάρτιο του 2011: Συγκεκριμένα τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο επίπεδο του Μαρτίου του 2011, δηλαδή στα 60 € τα 1.000 λίτρα που θα έχει ως αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να διαμορφωθεί στα 0,90 € το λίτρο.
"Η κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας επιβάλλει η κυβέρνηση να κινηθεί άμεσα πέρα από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και την τακτοποίηση συμφερόντων. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ δεσμευόμαστε ότι θα παλέψουμε για να γίνουν πράξη αυτές οι ρυθμίσεις αλλά και για την συνολική ανατροπή του μνημονιακού ασφυκτικού πλαισίου και των πολιτικών εκφραστών του", καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.