Η Εθνική Ελλάδος πανηγυρίζει από σήμερα την πρόκριση της στις "16" καλύτερες ομάδες του κόσμου, έπειτα από την επικράτηση με σκορ 2-1 επί της Ακτής Ελεφαντοστού με γκολ - πέναλτι του Γιώργου Σαμαρά στο 93΄ και την επικράτηση της Κολομβίας επί της Ιαπωνίας με 4-1.


Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος, κόντρα σε... θεούς και δαίμονες αλλά με ψυχή, σώμα, μυαλό και εμφανώς καλύτερη εμφάνιση πανηγύρισε μία ιστορική πρόκριση και πλέον πηγαίνει την Κυριακή να παίξει κόντρα στην πρώτη του τετάρτου ομίλου, Κόστα Ρίκα για να γράψει νέο ΕΠΟΣ!

Ο Φερνάντο Σάντος παρέταξε ένα διαφορετικό σχηματισμό σε σχέση με τα δύο προηγούμενα παιχνίδια του ομίλου και παρότι τα προβλήματα έκαναν την εμφάνιση τους νωρίς στην αναμέτρηση (αναγκαστικές αλλαγές Κονέ και Καρνέζη) τίποτα δεν πτόησε την "γαλανόλευκη" να κόψει και να ράψει στα μέτρα της το παιχνίδι των αντιπάλων.

Εχοντας κλείσει όλους τους διαδρόμους προς τα καρέ της, η Εθνική Ελλάδος, έπαιξε με τους "ελέφαντες" σαν τη γάτα με το ποντίκι, χτυπώντας με αντεπιθέσεις. Σε μία εξ' αυτών η μπάλα έκανε το χατήρι στον... Μπάρι, καθώς είδε το σουτ του Χολέμπα να σταματά στο οριζόντιο δοκάρι και τον Σαμαρά να μην προλαβαίνει να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα προ κενής εστίας.

Λίγα λεπτά όμως αργότερα και συγκεκριμένα στο 42΄ οι δύο "Sam", ο μεγάλος (Σαμαράς) και ο μικρός (Σάμαρης) συνεργάστηκαν άψογα (ένα - δύο) έπειτα από κλέψιμο του τελευταίου πάνω στον Τιοτέ και με υποδειγματικό πλασέ... τελείωσε τη φάση, γράφοντας το 1-0 για την Εθνική σπάζοντας παράλληλα την επιθετική δυστοκία σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Στην επανάληψη, η Ακτή μπήκε με σκοπό να πάρει μέτρα στο γήπεδο και να απειλήσει. Μάταια όμως, καθώς οι διεθνείς ήταν άψογοι στα αμυντικά και ανασταλτικά τους καθήκοντα. Αντίθετα, οι διεθνείς (54΄ Χριστοδουλόπουλος, Σαλπιγγίδης 54΄, 59΄) έβρισκαν ανοικτό χώρο και απειλούσαν σε κάθε στιγμή την άμυνα της Ακτής, όμως η μπάλα δεν τους έκανε το χατήρι και δεν μπήκε μέσα, ούτε στη... φωτοβολίδα του Καραγκούνη (68΄) που σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι του πορτιέρο των "ελέφαντων". Ο Λαμουσί που είχε πέρασε τον Μπονί στη θέση του... υπαίτιου μέχρι εκείνης της χρονικής στιγμής, Τιοτέ αλλάζοντας το σύστημα σε 4-2-4, εξιλεώθηκε μέσω της μία και μοναδικής αμυντικής αδράνειας της ελληνικής άμυνας στο 74΄, με τον παίκτη της Σουόνσι να ισοφαρίζει (στη μία και μοναδική ευκαιρία που τους παρουσιάστηκε) και να βάζει σε θέση ισχύος, όσον αφορά την πρόκριση την ομάδα του Γαλλοαλγερινού τεχνικού.

Ομως οι... ήρωες του Φερνάντο Σάντος δεν πτοήθηκαν και δεν τα παράτησαν ούτε σε εκείνο το χρονικό σημείο. Στο 80΄ η Εθνική... άγγιξε το 2-1, αλλά και πάλι η τύχη ήταν με το μέρος των Αφρικανών, καθώς η μπάλα σταμάτησε στο αριστερό δοκάρι του Μπάρι στη σέντρα-σουτ του Τοροσίδη.  Η σέντρα όμως του Χολέμπα, όρισε και επέβαλλε τη θεία δίκη στην αναμέτρηση! Ο Σίο που είχε περάσει στο ματς, έβαλε αντικανονικά το πόδι του πάνω στο οπλισμένο πόδι του Γιώργου Σαμαρά και ο Κολομβιανός ρέφερι (δικαίως) υπέδειξε την εσχάτη των ποινών. Από τα 11 βήματα ο "Sam" δεν λάνθεψε στέλνοντας χιλιάδες φίλαθλους στην Ελλάδα... στα μπαλκόνια αλλά και στις πλατείες για να πανηγυρίσουν αυτήν την πρόκριση.  

Οι συνθέσεις της αναμέτρησης.

Ελλάδα (Φερνάντο Σάντος): Καρνέζης (24' λ.τρ. Γλύκος), Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Χολέμπας, Μανιάτης, Καραγκούνης (77' Γκέκας), Κονέ (13' λ.τρ. Σάμαρης), Σαλπιγγίδης, Χριστοδουλόπουλος, Σαμαράς.

Ακτής Ελεφαντοστού (Σαμπρί Λαμουσί): Μπαρί, Μποκά, Κ.Τουρέ, Καλού, Τιοτέ (61' Μπονί), Ζερβίνιο (82' Σιο), Ντρογκμπά (78' Ντιομαντέ), Όιερ, Γ. Τουρέ, Σερέι, Μπαμπά