aerodromio_makedonia_03.jpg
Αισιόδοξος ότι το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης μπορεί να σπάσει το φράγμα των 5 εκατ. επιβατών μέχρι το τέλος του 2014 ή τις αρχές του 2015, εμφανίστηκε σήμερα ο αρμόδιος αερολιμενάρχης, Αχιλλέας Τοπούζας.

 

Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο του 1ου φόρουμ Ρυθμιστικών Αρχών Τελών Αεροδρομίων, ο κ. Τοπούζας σημείωσε πως το ευνοϊκό πρώτο πεντάμηνο του 2014 έκλεισε με αύξηση των διακινούμενων επιβατών κατά περίπου 120.000 άτομα. Όπως είπε, αν ο τρέχων αυξητικός ρυθμός διατηρηθεί, η φετινή θερινή σεζόν θα κλείσει με αύξηση κατά περίπου 10%, σε σχέση με την περσινή.

Από την άλλη, τυχόν μεγαλύτερη αύξηση των αφίξεων/αναχωρήσεων θα δυσκόλευε τις υπηρεσίες του αεροδρομίου ως προς τη διαχείριση των επιβατών. Το υφιστάμενο κτήριο του επιβατικού σταθμού έχει ξεπεράσει τα όριά του.

Η δημιουργία νέου αεροσταθμού είναι το 19ο –και τελευταίο-  έργο που προέβλεπε το μπίζνες πλαν του αεροδρομίου το 1997. Το σχέδιο επρόκειτο να ολοκληρωθεί το 2005, αλλά “κόλλησε” λόγω έλλειψης κεφαλαίων. Απομένει το 18ο έργο (η κατασκευή του διαδρόμου προσγειώσεων – απογειώσεων 10/28 το οποίο εκτελείται) και η ανέγερση νέου αεροσταθμού.

Αν, πάντως, προχωρήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου “Μακεδονία” μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, τα πράγματα περιπλέκονται…

«Δεδομένου ότι ο διάδρομος προσγειώσεων και απογειώσεων 10/28, μήκους 3,5 χιλιομέτρων, θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015, ελπίζω ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα λάβει υπόψη του και το θέμα του αεροσταθμού. Και αν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για έναν νέο σταθμό, που θα μπορεί να υποδέχεται 8 εκατ. επιβάτες, ας κάνουμε παρέμβαση στο ήδη υφιστάμενο κτήριο, προκειμένου η δυναμικότητά του να αυξηθεί σε 6 εκατ. επιβάτες», σημείωσε ο κ.Τοπούζας.

Ένα άλλο “πρόβλημα” στην περίπτωση που το αεροδρόμιο Μακεδονία “πιάει” τα 5.000.000 επιβάτες είναι ότι σε αυτήν την περίπτωση αυξάνονται τα τέλη χρήσης, καθώς “ανεβαίνει κατηγορία”. Για το θέμα αυτό, ο αερολιμενάρχης εξέφρασε την ελπίδα «να μην υπάρξει αύξησή τους, όταν γίνει η διαπραγμάτευση, μετά και την είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στα αεροδρόμια».