?U????? u???? ??????????????????? ?? ?? ?? ????? ???????? ?? ????????????? (21, 22 & 23/2/2011) ????????? ??? ??????????3 ???  (EUROKINISSI / ??M? KOMd?)
Πάνω από 260.000 επιχειρήσεις με οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία κινδυνεύουν με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και με δεσμεύσεις στο σύνολο των τραπεζικών λογαριασμών τους.

Όπως γράφει η Καθημερινή, η ρύθμιση «Νέα Αρχή», η οποία συμφωνήθηκε με την τρόικα και τέθηκε σε ισχύ με τον νόμο 4152/2013, παραμένει επί της ουσίας νεκρή για τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών, που χρωστούν στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ. Στελέχη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εκτιμούν ότι εάν σταδιακά και εντός του προσεχούς διμήνου δεν υπάρξει μια νέα ρύθμιση, βελτιωτική της υφισταμένης, χιλιάδες επιχειρήσεις, όχι μόνο μικρές αλλά και μεγάλες, θα οδηγηθούν στη χρεοκοπία.

Σ’ αυτήν την περίπτωση το κόστος για τα Ταμεία θα είναι ανυπολόγιστο καθώς όλα λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία με κοινό σημείο αναφοράς το δημοσιονομικό κόστος.

Ήδη στον ΟΑΕΕ χρειάζονται μέχρι τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, πλέον της προβλεπόμενης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να πληρωθούν οι συντάξεις και οι υποχρεώσεις του φορέα μέχρι το τέλος του έτους. 

Στο ΙΚΑ, η πρόβλεψη για την είσπραξη 1,22 δισ. ευρώ εντός του έτους από την εφαρμογή της «Νέας Αρχής» ίσως αποδειχθεί όνειρο θερινής νυκτός εάν δεν υπάρξουν επεμβάσεις στο σύστημα προκειμένου να απεγκλωβιστούν όσοι, ενώ είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν εισφορές για τα προ του 2013 χρέη τους, δεν είναι σε θέση να καταβάλουν παράλληλα και τις τρέχουσες εισφορές.