paralia_omilos_01.jpg
Η ανάπλαση της Νέας Παραλίας της Θεσσαλονίκης δεν περιλαμβάνει 19 στρέμματα. Αυτά, ανήκουν στους ιστιοπλοϊκούς ομίλους. Είναι τα ίδια που “αξιοποιεί” το ΤΑΙΠΕΔ.

 

Όταν, πριν περίπου έναν χρόνο, ο Γιάννης Μπουτάρης παρουσίαζε, στο δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, την ανάπλαση της Νέας Παραλίας από τους ομίλους ως τον Λευκό Πύργο (έργο που άρχισε επί Παπαγεργόπουλου), προσέθετε: “Έμεινε η έκταση των ομίλων. Θα δούμε τι θα γίνει και με αυτήν”…

Η κουτσουρεμένη ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης (“κουτσουρεμένη” όχι τόσο επειδή δεν συμπεριέλαβε τα 19 στρέμματα των ομίλων, αλλά επειδή δεν συμπεριέλαβε την επέκταση προς την Καλαμαριά και προς το Καλοχώρι, έτσι ώστε η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει, πραγματικά, ενιαίο κι επισκέψιμο θαλάσσιο μέτωπο) φαίνεται πως περνάει από τις μυλόπετρες της ιδιωτικοποίησης. Ακόμη και τα κομμάτια που αναπλάστηκαν και που έδωσαν άλλη όψη στην τσιμεντένια Θεσσαλονίκη των ελάχιστων κοινόχρηστων χώρων δείχνουν πως το φιλέτο της παραλίας ορέγονται ιδιωτικά συμφέροντα: Μπαράκια στο ύψος του γνωστού ξενοδοχείου, επιχειρήσεις ελεύθερου χρόνου, μετακινούμενες καντίνες (χθες, Σάββατο, δίπλα στη γιγαντοοθόνη που στήθηκε για το παιχνίδι της Εθνικής με την Κολομβία, οι καντίνες ήταν περισσότερες από τον κόσμο) και γυάλινα περίπτερα έτοιμα να μετατραπούν –μέσω διαγωνισμού, βέβαια- σε τρέντι μπιτς μπαρ.

Το ΤΑΙΠΕΔ διαψεύδει. Σε σημερινό δημοσίευμα της voria.gr, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, διαμηνύει ότι «το εν λόγω ακίνητο μπήκε στη λίστα καθαρά για λόγους διαφάνειας και για να γνωρίζει το κοινό ποια είναι τα ακίνητα που ανήκουν στο δημόσιο». Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του Ταμείου, «όποια κίνηση γίνεται, θα γίνεται μετά από διαβούλευση με την τοπική κοινωνία».  

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, δια στόματος του αντιδημάρχου Αστικού Σχεδιασμού Ανδρ. Κουράκη, στο ίδιο ρεπορτάζ, εκφράζει την επιθυμία δημιουργίας κοινού, αρραγούς μετώπου διεκδίκησης. «Ως δήμος θα επεξεργαστούμε αρχικά ένα σχέδιο και έως τέλος του μήνα θα το παρουσιάσουμε στους δυο ομίλους. Εάν συμφωνήσουμε με τους ομίλους, θα προτείνουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας μαζί τους, ώστε υπό την ομπρέλα του δήμου, από κοινού, να διεκδικήσουμε την περιοχή» τόνισε ο κ. Κουράκης.

Γεγονός είναι ότι, η συγκεκριμένη έκταση δεν ήταν ποτέ ανοιχτή για τους Θεσσαλονικείς. Εκτός κι αν είχαν αρκετά ευρώ για να ξοδέψουν στις “αλμυρές” κουζίνες των εστιατορίων των ομίλων.

Για να καταλάβετε πως και σ’ αυτήν την περίπτωση ισχύει το αμερικάνικο “μπίζνες αζ γιούζουαλ”, επισημαίνουμε πως η συγκεκριμένη έκταση, όταν η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, είχε παραχωρήσει στον δήμο την παραλία, είχε εξαιρεθεί. Οι δυο όμιλοι βρίσκονται στο συγκεκριμένο σημείο πάνω από 80 χρόνια, καθώς ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος εγκαταστάθηκε εκεί το 1933 και ο Όμιλος Φίλων Θαλάσσης το 1957. Για τη χρήση του χώρου, ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος καταβάλλει ενοίκιο στο ΤΑΙΠΕΔ ύψους 2.500 ευρώ, ενώ ο Όμιλος Φίλων Θαλάσσης 1.000 ευρώ και το 26% των εσόδων του.

Φαίνεται πως, τελικά, δίλημμα όπως “δημόσια ή ιδιωτική παραλία” δεν υπάρχει. Το πραγματικό δίλημμα είναι “καθαρά ιδιωτική παραλία, ή παραλία με… λίγο ιδιώτη μέσα σε αυτήν”;