Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες για το 17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 4, 5 και 6 Ιουλίου στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελα στην Σταυρούπολη.

Στόχος των διοργανωτών είναι το φεστιβάλ να αποτελέσει μια γιορτή των φτωχών, των μεταναστών, των καταπιεσμένων. Ειδικά φέτος καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το φεστιβάλ να διευρύνει την απεύθυνσή του, πέρα από το μεταναστευτικό, και στα άλλα μεγάλα κοινωνικά μέτωπα της εποχής· την κοινωνική αλληλεγγύη, την αντιφασιστική πάλη, τους εργατικούς αγώνες, τα κινήματα υπεράσπισης των κοινών αγαθών, όπως είναι το νερό, η γη, οι παραλίες, οι δημόσιοι χώροι, η δημόσια ενημέρωση.

Ενας από βασικούς φετινούς άξονες είναι η φτώχεια και ο αποκλεισμός μεγάλων κοινωνικών ομάδων από τα βασικά δικαιώματα και αγαθά, όπως η στέγη, τη τροφή, η δουλειά, η υγεία και η εκπαίδευση.

Επίσης, σε τριάντα δημόσια εργαστήρια και ανοιχτές συνελεύσεις του φεστιβάλ, θα συζητηθούν η ευρωπαϊκή συνοριακή πολιτική και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, η ανάγκη νομιμοποίησης και κοινωνικής εξίσωσης των μεταναστών, ο αγώνας ενάντια στην καταστολή και τις φυλακές, το ομοφυλοφιλικό κίνημα, τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Ελλάδα, οι πρωτοβουλίες εργατικής αυτοδιαχείρισης, ο ρατσισμός απέναντι στα άτομα με αναπηρία, εξαρτήσεις ή ψυχολογικά προβλήματα.

Το πρόγραμμα ακόμα διαμορφώνεται, καθώς ενσωματώνει συνεχώς και άλλες προτάσεις και συμμετοχές (η οριστική του μορφή θα ανακοινωθεί περίπου δέκα ημέρες πριν το φεστιβάλ).

Οσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν με οποιονδήποτε τρόπο στο φετινό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ καλούνται να προσέλθουν σε μια από τις συνελεύσεις της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας (κάθε Τετάρτη στις 9 στο Στέκι Μεταναστών).