Η διαχειρίστρια του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα άρχισε τη ρίψη στον Ειρηνικό Ωκεανό υπόγειων υδάτων, η περιεκτικότητα των οποίων σε ραδιενέργεια είναι εντός των νομίμων ορίων ασφαλείας, σύμφωνα με την Tepco.


Η ενέργεια αυτή γίνεται προκειμένου να διαχειριστεί τις τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού ύδατος που διατηρεί σε δεξαμενές στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού.

Η Tepco δίνει καθημερινά μάχη για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με το μολυσμένο νερό από τότε που ο σταθμός της Φουκουσίμα καταστράφηκε από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι που προκλήθηκε το Μάρτιο του 2011.

Οι 560 τόνοι υπόγειων υδάτων που συγκεντρώθηκαν και αποθηκεύτηκαν πριν εισέλθουν στα υπόγεια του σταθμού, θα ριφθούν σήμερα στον ωκεανό, με τη χρήση ενός παρακαμπτήριου συστήματος που το διοχετεύει στη θάλασσα αφού έχουν ελεγχθεί τα επίπεδά του σε ραδιενέργεια.

Η εταιρία ελπίζει να εκτρέπει κατά μέσο όρο 100 τόνους μη μολυσμένων υπόγειων υδάτων καθημερινά στον ωκεανό.

Οι αλιείς της Φουκουσίμα, ωστόσο, που αντιτίθεντο επί τουλάχιστον δύο χρόνια στη ρίψη υπόγειων υδάτων στον ωκεανό, συμφώνησαν ύστερα από εκτενείς συνομιλίες, κάνοντας λόγο για «επώδυνη απόφαση» αλλά αναγκαία για να σταματήσει την αύξηση του μολυσμένου ύδατος που έχει συσσωρευθεί στη Φουκουσίμα.

Όλα τα ραδιενεργά στοιχεία που ελέγχθηκαν είναι αρκετά κάτω από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια για ρίψη υπογείων υδάτων στη θάλασσα.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ