Το εβραϊκό νεκροταφείο που βρίσκεται στην περιοχή της Σταυρούπολης βεβήλωσαν άγνωστοι χθες τα ξημερώματα. Προκάλεσαν φθορές σε γλάστρες, ανθοστήλες και μαρμάρινα καλλωπιστικά στοιχεία.


Οι δράστες αφού παραβίασαν το προστατευτικό κιγκλίδωμα του τοίχου του νεκροταφείου, εισήλθαν στον χώρο και προκάλεσαν τις φθορές.

Τη λύπη και την αγανάκτησή της για τη βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Ισραηλιτική Κοινότητα της πόλης, καταδικάζοντας το θλιβερό συμβάν.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η αστυνομία διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών και τη διαλεύκανση των κινήτρων πίσω από “αυτές τις αποτρόπαιες ενέργειες που προσβάλλουν τη μνήμη των μελών της Κοινότητας και αμαυρώνουν την εικόνα της πόλης μας στο εσωτερικό και το εξωτερικό”.

“Είναι θλιβερό ένα νεκροταφείο να βεβηλώνεται από αγνώστους. Μας λυπεί αφάνταστα το γεγονός. Τα στοιχεία που βεβηλώνουν ένα νεκροταφείο δεν μπορεί να τα χαρακτηρίσει κανείς” σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαβίδ Σαλτιέλ.
Πάντως, ο κ. Σαλτιέλ θεωρεί πως η βεβήλωση του νεκροταφείου είναι ένα μεμονωμένο γεγονός και δεν συνδέεται με τα κρούσματα αντισημιτισμού στην Ευρώπη, με πλέον πρόσφατο αυτό της επίθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες, όπου τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών δύο Ισραηλινοί τουρίστες.