«Μια διαφορετική εικαστική παρέμβαση» παρουσιάζει το Κέντρο Αποκατάστασης Κοινωνικής Στήριξης και Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες «Ο ΣΩΤΗΡ» σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ. 


 Η Πανελλήνια Έκθεση Τέχνης-εικαστικής έκφρασης διοργανώνεται το διάστημα 31 Μαΐου 2014 έως Τετάρτη 11 Ιούνιος 2014.

Μέσω όλων των μορφών τέχνης τα άτομα με αναπηρίες  μεταφράζουν εικαστικά τις σκέψεις τους, τα συναισθήματά τους, τα όνειρα και τις βαθύτερες επιθυμίες τους.

Με μια διαφορετική εικαστική προσέγγιση χρησιμοποιώντας τη φαντασία πειραματίζονται με ποικίλα υλικά και τεχνικές και δίνουν χρώμα στην καθημερινότητά τους.

Η καλλιτεχνική εκπαίδευση προσφέρει ένα πολύ κατάλληλο μέσο για τα άτομα που εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα σε μαθησιακό επίπεδο και ειδικότερα δυσκολίες στον γνωστικό, συναισθηματικό, κοινωνικό και ψυχοκινητικό τομέα.

Η τέχνη είναι μια μορφή επικοινωνίας που, όπως η γλώσσα, έχει τα δικά της  εκφραστικά μέσα, το χρώμα, το σχήμα, τον όγκο, τους ήχους, την κίνηση, έχει τη δική της γραμματική και συντακτικούς κανόνες, τους νόμους της σύνθεσης και της δομής, που μαθαίνουν στο άτομο να «εκφράζεται» σωστά μέσα από την κίνηση και το ρυθμό, ή να διαβάζει σωστά την εικόνα.

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, καλλιεργείται η ευαίσθητη ανταπόκριση, η κατανόηση, η κριτική προσέγγιση και η ανάλυση του εικαστικού έργου, αλλά και του φαινομένου της Τέχνης γενικότερα μέσα από την δική τους οπτική γωνία.

Τα άτομα  με αναπηρίες, όσο σοβαρές κι αν είναι αυτές, μπορούν να αναπτύσσουν ξεχωριστές δυνατότητες και δεξιότητες, αρκεί να βρεθούν σε ένα τέτοιο εκπαιδευτικό περιβάλλον, το οποίο, αφού τις διερευνήσει και τις φέρει στην επιφάνεια, στη συνέχεια να τις αξιοποιήσει, έτσι ώστε, να καταστεί δυνατή όχι μόνο η ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο αλλά και η συμμετοχή τους στην παραγωγική διαδικασία, για μια όσο το δυνατόν περισσότερο ισότιμη κοινωνική εξέλιξη.

Εγκαίνια:
31 Μαΐου 2014 στις 19:00
Διάρκεια έκθεσης:
30/05  -  11/06/ 2014
Ώρες λειτουργίας Τελλογλείου:
Τρ.-Πε.-Πα. 09:00-14:00, Τετ. 09:00-14:00 και 17:00-21:00, Σαβ.- Κυρ. 10.00-18:00.
(Δευτέρα: Κλειστά)
Πληροφορίες:
2310 247111