«Είμαι αθώος. Δεν έχω καμία σχέση με τις άθλιες και ανίερες πράξεις του Σαξώνη». Με αυτά τα λόγια άρχισε την απολογία του ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο
πρώην πανίσχυρος γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Λεμούσιας, ο οποίος καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε ισόβια κάθειρξη για την υπεξαίρεση από τα ταμεία του δήμου.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «άθλιο» και «αδίστακτο κακοποιό» τον πρώην δημοτικό ταμία Παναγιώτη Σαξώνη.

Είμαστε αθώα θύματά του, τόνισε, ενώ αναφερόμενος στην ετυμηγορία του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, έκανε λόγο για δικαστική πλάνη. «Από πέρσι τον Φεβρουάριο ζω για αυτή τη στιγμή: Να αποδειχθεί ότι παραπλανήθηκαν οι δικαστές.»

Ο Μ.Λεμούσιας βεβαίωσε ότι εάν υπέπιπτε το παραμικρό στην αντίληψή του όσον αφορά τον βασικό υπεξαιρέτη Π. Σαξώνη, ο ίδιος θα τον έστελνε στη Δικαιοσύνη.

«Οι πηγές πληροφόρησής μου ήταν οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών. Κανείς δεν ήρθε να μου πει το παραμικρό. Δούλευα από το πρωί μέχρι το βράδυ.»

Αποποιήθηκε τα όσα υποστήριξαν μάρτυρες που κατέθεσαν το προηγούμενο διάστημα, ότι αυτός «ασκούσε διοίκηση», υπογραμμίζοντας ότι ποτέ δεν είχε σχέση με τα οικονομικά του δήμου.

«Η μόνη μου σχέση με τα οικονομικά ήταν με τη διαχείριση και τον συντονισμό ορισμένων έργων, διότι κινδύνευαν να χαθούν κοινοτικά κονδύλια» εξήγησε.

Σκιαγραφώντας τον χαρακτήρα του, ανέφερε ότι έμαθε να ζει με στρατιωτική πειθαρχία, υπηρετώντας μια ζωή τη νομιμότητα, όπως τόνισε, σημειώνοντας πως ήταν μισθοσυντήρητος και ζούσε λιτά, μακριά από τα πλούτη.

«Έκανα τρία χρόνια άδικα στη φυλακή […] Είναι αβάσταχτος ο πόνος μου […] Όνειρό μου είναι να κάνω ελεύθερος βόλτα με το ποδήλατό μου στην παραλία […] Θέλω να πεθάνω με τιμή και αξιοπρέπεια. Κάθε μέρα μαχαιρώνομαι» είπε και ξέσπασε σε λυγμούς.

Αναφέρθηκε εκτενώς στις σχέσεις του με τον τέως δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, τον οποίο, όπως είπε, είχε πρότυπο και ίνδαλμα από την εποχή που ήταν αθλητές, ο ίδιος της ποδηλασίας και ο τέως δήμαρχος του στίβου.

Έκανε αναδρομή στη γνωριμία του με τον Β.Παπαγεωργόπουλου, τη μετέπειτα συνεργασία τους στη γενική γραμματεία Αθλητισμού έως την απόφαση να του ανατεθεί το πόστο του γενικού γραμματέα στον δήμο, το 1999. Μίλησε δε, για το όραμα του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου για την πόλη, αλλά και το έργο της διοίκησής του.

Κατά την απολογία του, στο πλαίσιο της 40ής ημέρας της ακροαματικής διαδικασίας, ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου, κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τον κοινό λογαριασμό που διατηρούσε με τον τέως δήμαρχο, τις χρηματιστηριακές συναλλαγές με το «ταμείο» της δημοτικής παράταξης «Αναγέννηση», τη φημολογούμενη ρήξη στις σχέσεις τους, τη γνωστή υπόθεση της δωρεάς οικοπέδου και τα περιουσιακά του στοιχεία.

Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.