Οι μέρες των ογκωδών βηματοδοτών με μπαταρίες και σύρματα φαίνεται να είναι μετρημένες, καθώς ερευνητές -μηχανικοί και γιατροί- στις ΗΠΑ κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν βηματοδότη, που όχι μόνο είναι πολύ πιο μικρός σε μέγεθος (μικρότερος και από έναν κόκκο ρυζιού), αλλά επιπλέον φορτίζεται και επαναφορτίζεται ασύρματα.

Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται ασύρματη φόρτιση μέσα σε έν ζωντανό σώμα. Η συσκευή εμφυτεύτηκε σε ένα κουνέλι και λειτουργεί μια χαρά, ενώ σχεδιάζεται και η ανάλογη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους.

Η αρχή για την εξέλιξη αυτή σημειώθηκε όταν μηχανολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα εμφύτευμα που δεν χρειάζεται μπαταρία, σε αντίθεση με κάθε άλλη ιατρική συσκευή.

Η ασύρματη τροφοδότηση δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί, καθώς οι ιστοί του σώματος συνήθως αντανακλούν ή απορροφούν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που μεταφέρουν την ενέργεια στη συσκευή.

Οι ερευνητές κατάφεραν όμως να δημιουργήσουν έναν ειδικό τύπο κυμάτων που διαπερνά χωρίς επιπλοκές το σώμα και παράλληλα ανιχνεύεται από κεραία. Αυτός ο τύπος ακτινοβολίας είναι ακίνδυνος σε χαμηλές συχνότητες και μπορεί να τροφοδοτήσει ή να φορτίσει αποτελεσματικά ένα ιατρικό εμφύτευμα.