«Η Ελλάδα που σας υποδέχεται σήμερα είναι μια άλλη Ελλάδα. Είναι η Ελλάδα που άρχισε να βγαίνει από την κρίση μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης».


Αυτό δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, απευθυνόμενος σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους του αραβικού κόσμου και της ΕΕ κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο του Economist «Η Ευρώπη και ο Αραβικός Κόσμος» που διεξάγεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας υπό την αιγίδα και της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Βενιζέλος στην ενίσχυση της λεγόμενης Νότιας Γειτονίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία που προσδίδει σε αυτήν η Ελλάδα και η ελληνική προεδρία στην ΕΕ και εξέφρασε την ελπίδα «η αραβική άνοιξη που μας γέννησε ελπίδες να ολοκληρωθεί πράγματι ως άνοιξη», ενώ υπογράμμισε το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει για την ασφάλεια και ειδικότερα για την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και για την πολιτική σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος «υπάρχουν οι πολιτιστικές, οι ιστορικές, οι συναισθηματικές, οι οικονομικές προϋποθέσεις για να εμβαθύνουμε και να ενισχύσουμε τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τον αραβικό κόσμο, τη σχέση ανάμεσα στην Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο».

Μάλιστα, επισήμανε ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι τεταγμένη στον σκοπό αυτό» και εξέφρασε την βεβαιότητά του, ότι τόσο το συνέδριο του Economist όσο και η υπουργική σύνοδος του Ιουνίου θα λειτουργήσουν ως εφαλτήριο «για να πετύχουμε αυτόν τον κοινό μας στόχο».