Τρεις σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 5, 5 και 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισαν, το μεσημέρι, το Βόρειο Αιγαίο!


Οι δονήσεις σημειώθηκαν μέσα σε χρονικό διάστημα 9 λεπτών! Οι σεισμογράφοι, στο Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, κατέγραφαν, συνεχώς, δονήσεις και οι σεισμολόγοι δεν προλάβαιναν να καταγράψουν τον έναν σεισμό και να δουν τα στοιχεία του άλλου!

Όπως ανακοινώθηκε από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 12.25 (ώρα Ελλάδος) και, τελικά, ήταν μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (κι όχι 5,7 βαθμών Ρίχτερ, όπως, αρχικά, είχε καταγραφεί). Το επίκεντρο εντοπίστηκε 275 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά της Σμύρνης, 25 χιλιόμετρα δυτικά της Καμαριώτισσας, στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν, τελικά, μόλις δυο χιλιόμετρα!

Ακολούθησε (στις 12.31) μια άλλη σεισμική δόνηση, μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο εντοπίστηκε στα 233 χιλιόμετρα βόρεια της Σμύρνης, 30 χιλιόμετρα βόρεια του Τσανάκαλε, στο θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Σαμοθράκης.

Στις 12.34 σημειώθηκε άλλη μία σεισμική δόνηση, μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο ανοικτά του Τορωναίου Κόλπου. Το επίκεντρο εντοπίστηκε στα 139 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης και 33 χιλιόμετρα ανατολικά της Σάρτης Χαλκιδικής.



Ακολούθησε σειρά μετασεισμών, από όλους αυτούς τους εστιακούς χώρους, με έξι από αυτούς να έχουν ένταση από 3,4 ως 4,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Ο μεγαλύτερος από αυτούς (τα 4,6 Ρίχτερ) προέρχονταν από τον εστιακό χώρο ανατολικά της Σαμοθράκης, που είχε δώσει το σεισμό των 5 Ρίχτερ πριν από λίγο.

Η περιοχή της Σάρτης έδωσε άλλους δυο μετασεισμούς: 4 Ρίχτερ στις 12.43, καθώς και 4,3 Ρίχτερ στις 13.19.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο.

Στην ιστοσελίδα του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου έχουν καταγραφεί μαρτυρίες ανθρώπων από την περιοχή του σεισμού -κυρίως αυτού που συντάραξε την περιοχή μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης. Όλοι κάνουν λόγο για σεισμό που συνοδευόταν από υπόκωφη βοή. Μάλιστα, στην Αλεξανδρούπολη, στη Λήμνο και σε άλλες περιοχές οι κάτοικοι διαμερισμάτων πολυκατοικιών βγήκαν στους δρόμους...