Να μην παραιτηθεί ζήτησαν ομόφωνα από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, τα  μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της παράταξης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, «κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συζητήθηκαν τα αίτια της εκλογικής ήττας και διατυπώθηκαν θέσεις για το μέλλον του κόμματος, οι οποίες θα συζητηθούν αναλυτικά στην Κεντρική Επιτροπή που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο. 

»Σχετικά με την υποβολή παραίτησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλη, υπογραμμίσθηκε ότι αυτή δεν βρίσκει σύμφωνη την Εκτελεστική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ». 

Στη διάρκεια της συνεδρίασης η σημαντικότερη αντιπαράθεση υπήρξε γύρω από το θέμα της Κεντροαριστεράς, με την ηγετική ομάδα του κόμματος, σύμφωνα με το Mega, να εμφανίζεται με νέα πρόταση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η νέα πρόταση αφορούσε την ύπαρξη ενός ευρύτερου διαλόγου για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, στον οποίο θα συμμετάσχει και το κόμμα, αλλά με την προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, σε μία κυβέρνηση προοδευτική, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η ΝΔ.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι βουλευτές Γρηγόρης Ψαριανός και Βασίλης Οικονόμου. Ο πρώτος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, είπε ότι αυτό που προκύπτει από την 8ωρη σύσκεψη της ΔΗΜΑΡ «θέλει μετάφραση», ενώ εξέφρασε το φόβο του ότι με αυτήν την πρόταση η ΔΗΜΑΡ θα αφομοιωθεί από ένα μεγαλύτερο σχήμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι μία μπερδεμένη πρόταση, πολύ μπερδεμένη. Θα ήταν πολύ πιο απλό να είχαμε συμμετάσχει εδώ και μήνες στο διάλογο για την Κεντροαριστερά. Όχι σε ένα σχήμα, όχι σε ένα ενιαίο κόμμα, αλλά σε μία ενιαία συμπαράταξη, με ένα πρόγραμμα 5-6 σημείων [...] Αυτό ήταν ένα σχέδιο. Αυτό που προκύπτει σήμερα από την οκτάωρη κοινή σύσκεψη της ΕΕ και της ΚΟ δεν μπορώ εγώ να το μεταφράσω. Θέλει μετάφραση», δήλωσε ο κ. Ψαριανός.

«Το μόνο που θα μπορούσε να καταφέρει με μία τέτοια πρόταση είναι να αφομοιωθεί από ένα μεγαλύτερο σχήμα. Πολύ το φοβάμαι αυτό. Δεν θέλω να γίνει» πρόσθεσε. Ερωτηθείς εάν εννοεί τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ψαριανός απάντησε: «Βεβαίως». Πληροφορίες φέρουν τον Γρηγόρη Ψαριανό να εξετάζει ως ενδεχόμενο ακόμη και την ανεξαρτητοποίησή του.

Τα στελέχη της μειοψηφίας (Λυκούδης, Λιοναράκη, Τσικαρδάνη κ.ά.) εξέφρασαν την άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία δέσμευση εκ των προτέρων για συνεργασία με την Κουμουνδούρου και να μείνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Τα εν λόγω στελέχη πρόκειται να διοργανώσουν συγκέντρωση την Τετάρτη στο Γκάζι, όπου θα παρουσιάσουν την πρότασή τους για την αλλαγή της πολιτικής της ΔΗΜΑΡ.

Στη συνεδρίαση ασκήθηκε αυστηρή κριτική για στελέχη της πλειοψηφίας στην Εκτελεστική Επιτροπή που συνέβαλαν στη διατύπωση της πολιτικής, η οποία, όπως σημειώθηκε, αποδοκιμάστηκε στις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης ζήτησε την παραίτησή όσων συμμετείχαν στη χάραξη και τον χειρισμό της πολιτικής των εκλογών. 

Από την πλευρά του, ο Φ. Κουβέλης δεν άνοιξε τα χαρτιά του για την επόμενη μέρα της ΔΗΜΑΡ και στη σύντομη τοποθέτησή του σημείωσε ότι υπάρχει περιθώριο ανάκαμψης του κόμματος και τόνισε ότι όλες οι αδυναμίες και τα λάθη, όπως και το στίγμα του κόμματος, θα συζητηθούν στην Κεντρική Επιτροπή.

Επιχειρώντας να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν υπέβαλε άμεσα την παραίτησή του, την Κυριακή μετά από το άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα, ανέφερε: «Δεν το έκανα την Κυριακή, γιατί ήθελα να προασπίσω την απρόσκοπτη λειτουργία του κόμματος και τη συντεταγμένη πορεία μας. Από την πρώτη μου δήλωση την Κυριακή εξάλλου παρέπεμπα στις κομματικές διαδικασίες. Το άλλο Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή όπου θα υποβάλω την παραίτησή μου και εκεί θα αποφασιστεί αν θα πάμε σε διαρκές ή έκτακτο συνέδριο», είπε ο κ. Κουβέλης.

Σε περίπτωση που το επόμενο Σάββατο η παραίτηση του Φ. Κουβέλη γίνει αποδεκτή από την Κεντρική Επιτροπή, τότε το κόμμα θα οδηγηθεί σε τακτικό συνέδριο με την εκλογή νέων συνέδρων και νέας ηγεσίας. Σε αντίθετη περίπτωση, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα θέσει την παραίτησή του ενώπιον διαρκούς συνεδρίου με τη συμμετοχή όσων συνέδρων είχαν λάβει μέρος και την προηγούμενη φορά σε αυτό.