Σειρά χρηστικών οδηγιών για την απαλλαγή από τον επικίνδυνο ιό που διαδίδεται κατά τις τελευταίες ημέρες μέσω του facebook παρέχει στους χρήστες του διαδικτύου η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.


Σε εκτενή ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ αναφέρει ότι αρχικώς ο χρήστης λαμβάνει από άλλον χρήστη του facebook μήνυμα, το οποίο περιέχει επισυναπτόμενο αρχείο, με διαφορετικές ονομασίες κάθε φορά, το οποίο, έχοντας φαινομενικά ενδιαφέρουσα περιγραφή, προτρέπει το χρήστη να το «ανοίξει».

Το περιεχόμενο του επισυναπτόμενου είναι συνήθως αρχείο με ονομασία «Watch This!!!.vbs», το οποίο, μόλις εκτελεστεί, εγκαθιστά μόνιμα τον επικίνδυνο ιό στο σύστημα του χρήστη. Έτσι, αυτός ο ιός αποκτά τη δυνατότητα να εκτελέσει διάφορες παράνομες ενέργειες στον εκάστοτε υπολογιστή, εν αγνοία του χρήστη, όπως προβολή διαφημίσεων, υποκλοπή κωδικών, εκτέλεση κακόβουλων προγραμμάτων κ.ά.

Επίσης, ο ιός χρησιμοποιεί τον προσωπικό λογαριασμό του εκάστοτε χρήστη, προκειμένου να διαδοθεί με τη μορφή μηνύματος σε άλλους χρήστες της διαδεδομένης ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ τονίζει ότι οι χρήστες του διαδικτύου, που έχουν λάβει παρόμοιο μήνυμα και έχουν εκτελέσει το επισυναπτόμενο αρχείο, πρέπει να πράξουν τα εξής:
  • Να ανανεώσουν το πρόγραμμα αντιικής προστασίας (antivirus) που διαθέτουν και να εκτελέσουν πλήρη σάρωση του συστήματος (full scan).
  • Σε περίπτωση που η σάρωση δεν εντοπίσει / αφαιρέσει το κακόβουλο λογισμικό, να εγκαταστήσουν άλλο πρόγραμμα αντιικής προστασίας (antivirus).
  • Σε κάθε περίπτωση να εγκαταστήσουν και να εκτελέσουν εξειδικευμένο πρόγραμμα εντοπισμού / αφαίρεσης κακόβουλου λογισμικού (antimalware). 
  • Για την πλήρη και οριστική αφαίρεση του ιού από τον υπολογιστή τους, να αποθηκεύσουν τα αρχεία τους σε ασφαλές μέσο (εξωτερικό σκληρό δίσκο ή άλλο μέσο) και να επανεγκαταστήσουν το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή.
  • Να αλλάξουν κωδικούς πρόσβασης (passwords) σε όλους τους λογαριασμούς που χρησιμοποιούν (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, e-banking κ.ά.).

Για μελλοντική προστασία

Εξάλλου, οι χρήστες του διαδικτύου θα πρέπει, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, να λαμβάνουν τα ακόλουθα μέτρα για την προστασία τους από παρόμοια περιστατικά στο μέλλον:
  • Να είναι προσεκτικοί στην αποθήκευση και εκτέλεση επισυναπτόμενων αρχείων που έχουν ληφθεί ακόμα και από γνωστούς / φίλους. Συνίσταται η σάρωση (scan) κάθε επισυναπτόμενου αρχείου με το αντιικό πρόγραμμα (antivirus) πριν από την εκτέλεσή του.
  • Να φροντίζουν ώστε το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή τους να βρίσκεται διαρκώς ανανεωμένο με τις τελευταίες εκδόσεις (updates).
  • Να μεριμνούν, ώστε το αντιικό σύστημα (antivirus) να είναι διαρκώς ανανεωμένο με τις τελευταίες εκδόσεις (updates).
  • Να διατηρούν σε περιοδική βάση αντίγραφα των δεδομένων τους σε ασφαλές μέσο (εξωτερικό σκληρό δίσκο ή άλλο μέσο).
  • Να εκτελούν σε περιοδική βάση πλήρη σάρωση του συστήματος (full scan) με εξειδικευμένο πρόγραμμα εντοπισμού / αφαίρεσης κακόβουλου λογισμικού (antimalware).