Κόντρα, με αφορμή την πρόσκληση του υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Σταύρου Καλαφάτη, στον νυν δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, να διενεργηθεί ντιμπέιτ, ξέσπασε μεταξύ των δύο παρατάξεων, της "Πρωτοβουλίας" και της "Θεσσαλονίκη Εντάξει".


Η κόντρα έχει κι άλλη μία... συνιστώσα: Τα έργα τα οποία εξαγγέλθηκαν πρόσφατα, από το δήμο Θεσσαλονίκης, γα τα οποία η παράταξη "Θεσσαλονίκη Εντάξει" τονίζει πως είχαν εγκριθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος επί θητείας Καλαφάτη εδώ και καιρό, αλλά δεν ξεκίνησαν από το δήμο Θεσσαλονίκης.

"Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συμμετάσχει σε debate με τους συνυποψήφιους του, όταν έρθει η ώρα αυτής της δημόσιας συζήτησης. Δεν κατανοούμε την ανυπομονησία του κ. Σταύρου Καλαφάτη. Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής του ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης συνεχίζει να εργάζεται για τις υποθέσεις του Δήμου", απαντά η Πρωτοβουλία στα όσα είπε το μεσημέρι ο κ. Καλαφάτης, σε δηλώσεις μαζί με τον Χρ. Μάτη.

Η "Πρωτοβουλία", με την ανακοίνωσή της, ενάγει τον κ. Καλαφάτη ρωτώντας τον "ποιες ενέργειες έκανε ο ίδιος, ως υπουργός και μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου - δηλαδή του θεσμού που ασκεί τη νομοθετική εξουσία στη Δημοκρατία μας" για τους μετρόπληκτους. Τον καλεί "να μας ξεκαθαρίσει ποια είναι η δική του θέση στο ψευτοδίλημμα «μετρό ή αρχαία»".

Επισημαίνει πως "ως βουλευτής και υπουργός ψήφισε για την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, προφανώς γιατί θεωρούσε ότι  οι 16 τροχονόμοι της Τροχαίας Θεσσαλονίκης αρκούν για να λύσουν το κυκλοφοριακό στην πόλη".

Όσο για τη μείωση της τιμής στάθμευσης στο πάρκινγκ του δημαρχείου, τονίζει πως αυτό "είχε εκμισθωθεί σε ιδιώτη από την προηγούμενη δημοτική αρχή με συμφωνητικό που καθόριζε την τιμολογιακή πολιτική, κάτι που παρά τις επίπονες προσπάθειες της σημερινής διοίκησης  δεν κατέστη δυνατόν να αλλάξει".

Ερωτά, τέλος, αν ο κ. Καλαφάτης "θα κάνει κάποια στιγμή τη δική του αυτοκριτική για το γεγονός ότι δεν έχει να επιδείξει έστω και ένα έργο για τη Θεσσαλονίκη, παρότι θήτευσε σε τρεις υπουργικές θέσεις".

Η απάντηση Καλαφάτη

Λίγο αργότερα, από την παράταξη του Στ. Καλαφάτη "Θεσσαλονίκη Εντάξει", εκδόθηκε ανακοίνωση που αφορούσε τις αναπλάσεις στην πλατεία Χρηματιστηρίου, για τις οποίες τα χρήματα διατίθενται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κατηγορώντας, ουσιαστικά, την παράταξη Μπουτάρη, ότι οικειοποιείται το έργο.

"Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, προσπαθώντας ανεπιτυχώς να μιμηθεί τον προγραμματικό λόγο του συνδυασμού «Εντάξει», διαφημίζει προκλητικά την απραξία της, οικειοποιούμενη μάλιστα εξ` ολοκλήρου  την προσφορά άλλων για τη Θεσσαλονίκη, όπως έχει πράξει με τόσα άλλα έργα που προβάλλει ως δικά της", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Μάλιστα, παρατίθεται το link των σχετικών ανακοινώσεων του υπουργείου και τονίζεται:

"Ο φάκελος για τη συγκεκριμένη ανάπλαση, είχε υποβληθεί - πραγματικά - από το Δήμο Θεσσαλονίκης, πριν από έναν ολόκληρο χρόνο στο ΥΠΕΚΑ, όπου, επί θητείας Σταύρου Καλαφάτη, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) και εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του έργου με 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου, ήδη από το Σεπτέμβριο του 2013. Για του λόγου το αληθές σας παραθέτουμε ( σε link εδώ) το δελτίο τύπου του ΥΠΕΚΑ που ανακοινώνει στις 2 Σεπτεμβρίου του 2013, την έγκριση του συγκεκριμένου έργου.  Πέρασαν ήδη σχεδόν οκτώ μήνες απραξίας από την έγκριση της χρηματοδότησης για την ανάπλαση της Πλατείας Χρηματιστηρίου, για να φτάσουμε …στην αναγγελία του έργου 20 μέρες πριν τις εκλογές, με σκοπιμότητα που ακόμα και ένας αδαής αντιλαμβάνεται".

Και η ανακοίνωση της παράταξης Καλαφάτη καταλήγει: " Η απελπισία τους για το γεγονός, ότι δεν έχουν να δείξουν κανένα έργο, συναγωνίζεται πλέον την αδυναμία τους να παράγουν έργο για την πόλη. Ευτυχώς, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης το έχουν αντιληφθεί".