Νομοσχέδιο που διαχωρίζει τη ΔΕΗ και οδηγεί στην πώληση σε ιδιώτες μονάδων παραγωγής σε ποσοστό 30% του παραγωγικού δυναμικού της κατατέθηκε στη Βουλή Οι ρυθμίσεις είχαν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το ΥΠΕΚΑ.



Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» με το διαχωρισμό και την πώληση σε ιδιώτες μονάδων παραγωγής που αντιστοιχούν στο 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ καθώς και του αντίστοιχου μεριδίου πελατειακής βάσης.


Οι ρυθμίσεις που είχαν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το ΥΠΕΚΑ, προβλέπουν ότι στη νέα εταιρία θα ανήκουν οι ΑΗΣ Αμυνταίου Ι & ΙΙ, ο ΑΗΣ Μελίτη Ι, η άδεια ηλεκτροπαραγωγής για το σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, τα δικαιώματα λιγνιτωρυχείων που απαιτούνται για τη λειτουργία τους (Αμυνταίου, Κλειδιού, Λόφων Μελίτης, Κομνηνών Ι & ΙΙ, Βεύης), τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια Πλατανόβρυση, Θησαυρού, Άγρας, Εδεσσαίος, Πουρνάρι Ι και ΙΙ και το φυσικό αέριο-ΑΗΣ Κομοτηνής.
Στη νέα εταιρία θα μεταφερθούν και πελάτες της ΔΕΗ, χωρίς να υπάρχει απαραίτητα η προηγούμενη συναίνεσή τους. Οι πελάτες αυτοί καλύπτουν το 30% της ενέργειας που διαθέτει η επιχείρηση στην κατανάλωση. Οι συγκεκριμένοι καταναλωτές για διάστημα τεσσάρων μηνών δε θα έχουν το δικαίωμα να καταγγείλουν τη σύμβαση. Από την άλλη πλευρά, και η ΔΕΗ για έξι μήνες υποχρεούται να απέχει από κάθε μορφής επιθετική εμπορική πρακτική για την επαναπροσέλκυσή τους.

Η αποκρατικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ» θα γίνει με ανοιχτό, διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό.