Σύγκριση στο παρελθόν και το μέλλον τολμά η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου, στα μηνύματά της, με αφορμή τη μαύρη επέτειο από την κατάλυση της Δημοκρατίας και την επιβολή στρατιωτικής δικτατορίας στον τόπο.


Δεν ξεχνιέται και δεν εξωραΐζεται στην πορεία του χρόνου η κατάλυση της Δημοκρατίας, πριν από 47 χρόνια, τονίζει σε μήνυμά του για την επέτειο της 21 Απριλίου του 1967, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και προσθέτει ότι ήταν ένα τραυματικό εθνικό βίωμα.
«Όχι μόνο επειδή η μαύρη επταετία κατέληξε στην τραγωδία της Κύπρου, αλλά επίσης επειδή η πατρίδα μας έχασε πολύτιμο χρόνο πηγαίνοντας πίσω, αντί για μπροστά» επισημαίνει ο Κ. Παπούλιας.

Η Νέα Δημοκρατία

«Η μαύρη επέτειος πρέπει να μας υπενθυμίζει ότι η Δημοκρατία κερδήθηκε με τους αγώνες του Ελληνικού λαού το 1974 και θωρακίστηκε με την ένταξη στην Ενωμένη Ευρώπη» σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στην επέτειο της 21ης Απριλίου.

Ο Σίμος Κεδίκογλου συμπληρώνει ότι «ο αγώνας για την προάσπισή της πρέπει να είναι συνεχής».

«Είναι κοινή υποχρέωση να απομονώνουμε τους, έστω και ελάχιστους, νοσταλγούς του φασισμού και του ναζισμού. Αλλά και να τιμούμε τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης» δήλωσε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Παπαμιμίκος, με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της 21ης Απριλίου 1967.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

«47 χρόνια από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα μας, βρισκόμαστε αντιμέτωποι-ες με μια ολομέτωπη επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επέτειο από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ακόμα: «Το σημερινό μήνυμα αντίστασης είναι ενάντια στη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης, τον αυταρχισμό , την καταστολή των αγώνων και τον περιορισμό της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας σε Ελλάδα και Ευρώπη».


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Την αξία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόνισε στο μήνυμά του για την επέτειο της 21ης Απριλίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Έκανε λόγο για απλές και βασικές αλήθειες που πρέπει να λειτουργούν ως θεμέλιο της εθνικής μας ενότητας, ιδίως τώρα που, όπως τόνισε, η χώρα «αρχίζει να γυρίζει σελίδα και να βγαίνει από την κρίση».

Ο Τέρενς Κουΐκ

Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, από την Ξάνθη όπου περιοδεύει ως υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, δήλωσε:

«Στις 21 Απριλίου 1967 η Δημοκρατία καταλύθηκε από τους συνταγματάρχες. Στις 21 Απριλίου 2014 η Δημοκρατία δοκιμάζεται από την τρόικα και τους ντόπιους συνεργούς της, με κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας, με ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας, με την Άγκυρα και τον πρόξενό της να μεθοδεύουν ασύδοτα τη μετατροπή της Θράκης σε νέο Κόσσοβο, με την Κύπρο που μετατρέπεται σε μόρφωμα, με κατάργηση του νομοθετικού έργου της Βουλής και αντικατάστασή του με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με την απουσία του πρωθυπουργού και των υπουργών από την Βουλή, με τον εφιάλτη του νεοναζισμού να βρίσκεται προς των πυλών».

Το ΚΚΕ

Κανένας αντιδραστικός μηχανισμός, όσο δυνατός και ακατανίκητος και αν εμφανίζεται, δεν μπορεί να αναμετρηθεί με την υπεροχή του οργανωμένου εργατικού- λαϊκού κινήματος. Αυτό υπογραμμίζει, στο μήνυμά του, για την μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου, το ΚΚΕ.

Η Δημοκρατική Αριστερά

«Η μαύρη επέτειος της 21ης Απριλίου επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη να αποδοθεί στη μεταπολίτευση η σημασία που της αξίζει και να διαφυλαχθεί η δημοκρατική περιουσία του αγώνα υπέρ του κοινοβουλευτισμού», τονίζει στην ανακοίνωσή της, για τη θλιβερή επέτειο, η Δημοκρατική Αριστερά. Και προσθέτει: «Ειδικά σήμερα που τα νεοναζιστικά μορφώματα προκαλούν τη δημοκρατική κοινή γνώμη, οι μαύρες μνήμες της χούντας μπορούν και πρέπει να μεταφερθούν στη νέα γενιά ως η ανάμνηση μιας εποχής που δεν πρέπει να ξαναζήσει ποτέ ο ελληνικός λαός».