Εκτεταμένες παρεμβάσεις και αναπλάσεις σε όλη την έκταση της πόλης, καθώς και στο θαλάσσιο μέτωπο, προβλέπει το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Θεσσαλονίκης με την εφαρμογή δύο Σχεδίων Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (ΣΟΑΠ) στο κέντρο και στις δυτικές περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με άρθρο του υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών, Γιάννη Μανιάτη, στο ethnos.gr, ο χώρος της ΔΕΘ μετατρέπεται σε μητροπολιτικό πάρκο, στο πλαίσιο δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Πολιτισμού Θεσσαλονίκης στις ανατολικές παρυφές του ιστορικού κέντρου. Επίσης, διατηρείται η πρόβλεψη μεταφοράς της Διεθνούς Εκθεσης στη Σίνδο ενώ εναλλακτικά προτείνεται η περιοχή των Λαχανόκηπων, μεταξύ των δήμων Θέρμης και Μενεμένης.

Στη δυτική παρυφή του ιστορικού κέντρου προωθείται συνολική μελέτη για την προστασία και ανάπλαση όλης της περιοχής.

Το νέο ρυθμιστικό επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει ενιαίος σχεδιασμός στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης, από το λιμάνι μέχρι τον Λευκό Πύργο, την Καλαμαριά και την Πυλαία, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχειά του σε όλο το μήκος της ακτογραμμής και η ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων.