ΒΟΥΛΗ Πρόταση δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα

vouli_2_mesaio[2]

Πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήριζοντας τον κύριο εκτελεστή συμβολαίου θανάτου κατά της ελληνικής κοινωνίας.

Απαντώντας στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης τον κατηγόρησε για λαϊκισμό και αντέτεινε ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει την διαδικασία συζήτησης τής άμεσα γιατί η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο.

Η Βουλή διέκοψε τις εργασίες της ενώ το νομικό τμήμα θα εξετάσει εάν η πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί πριν παρέλθει το εξάμηνο (καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει στις 8 Νοεμβρίου αντίστοιχη πρόταση κατά της κυβέρνησης).

Τι έγινε σήμερα στη Βουλή

Χαρακτηριστικά μετωπικής σύγκρουσης προσέλαβε η αντιπαράθεση των κομμάτων σήμερα στη Βουλή όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο για τα μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και το στίγμα αυτής της σύγκρουσης έδωσαν οι παρεμβάσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.

«Έχετε επιβάλει μια νέας μορφής ιδιόμορφη δικτατορία της τρόικας και μια παραδομένη κυβέρνηση που διευθύνεται από υπαλληλίσκους της τρόικας», κατήγγειλε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) προειδοποιώντας ότι το κόμμα του δεν νομιμοποιεί, δεν αναγνωρίζει αυτό το νομοσχέδιο και δεν θεωρεί ότι μπορεί οι διατάξεις αυτές να παράγουν έννομα αποτελέσματα.

«Δεν σας αναγνωρίζω σήμερα! Ούτε μια ένσταση αντισυνταγματικότητας ούτε ένα αίτημα να φύγει η κυβέρνηση και να πάμε σε εκλογές», σχολίασε ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ) συνδέοντας την διαπίστωσή του αυτή με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αλλά και με το γεγονός ότι η χώρα αφήνει πίσω την κρίση και βγαίνει στις εκλογές. Στο κλίμα των Τσολάκογλου που κατήγγειλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι δικοί μας βουλευτές κράτησαν τη χώρα και σήμερα χαράζουμε μια διαφορετική πορεία, είπε ακόμη ο κ. Βορίδης.

Σήμερα κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια και κάνουμε το δικό μας λογαριασμό. Ναι έχει δυσκολίες ακόμη ο δρόμος, αλλά τον πόλεμο τον κερδίσαμε», είπε ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) σημειώνοντας ότι «απόψε η χώρα με την ψήφο της εθνικής αντιπροσωπείας κάνει μια μεγάλη στροφή για να βγει ουσιαστικά από την κρίση και να βγει από τις αγορές».

«Φέρνετε εκβιαστικά το τέταρτο Μνημόνιο χωρίς να φέρνετε εδώ τη συμφωνία με την τρόικα», είπε ο Νότης Μαριάς (ΑΝΕΛ) που κατηγόρησε τα «μνημονιακά κόμματα» ότι δημιούργησαν ένα «κοινωνικό νεκροταφείο» και γι΄ αυτό σήμερα είναι απέναντι από την κυβέρνηση όλες οι επαγγελματικές ομάδες όχι ως συντεχνίες αλλά εκείνοι που ήταν η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας στηρίζοντας την εδώ και χρόνια.

«Η προεκλογική πόλωση, που έχει οξυνθεί αυτή την περίοδο, καταστρέφει μια συζήτηση ζωτικής σημασίας για το ποια Ελλάδα θέλουμε και τι πρέπει να γίνει», ανέφερε ο Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) που αναρωτήθηκε ποια είναι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην αντίληψη του κ. Βορίδη και του κ. Κουκουλόπουλου για την επόμενη μέρα και για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

«Η αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα του ευρωμονόδρομου είναι ποιος θα διαχειριστεί τον καπιταλισμό καλύτερα», σχολίασε ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ). « Λέτε στον ελληνικό λαό ότι ένα σύστημα φθαρμένο, ένα σύστημα που πάει τους εργαζόμενους 50 και 60 χρόνια πίσω, μπορείτε να το διαχειριστείτε καλύτερα», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και χαρακτήρισε κοροϊδία το «βγαίνουμε το μνημόνιο».

Από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές ο Θεόδωρος Παραστατίδης είπε πως όλα τα μέτρα έχουν καταστροφικό χαρακτήρα για τους πολίτες. Κατήγγειλε επίσης ότι χαρίζονται οι τράπεζες στα ξένα funds ενώ έκανε εκτενή αναφορά στις διατάξεις για το γάλα τις οποίες χαρακτήρισε καταστροφικές για τους Έλληνες παραγωγούς.

«Δεν υπάρχει έξοδος από την κρίση. Η μοναδική έξοδος που θα δούνε οι βουλευτές της συγκυβέρνησης είναι η έξοδος τους από την πολιτική ζωή και θα βλέπουν σύντομα τη Βουλή μόνο από το κιάλι», ανέφερε ο Ηλίας Κασιδιάρης (Χρυσή Αυγή). «Μας θέλουν όλους στη φυλακή. Δεν μας καίγεται καρφί. Η Χρυσή Αυγή είμαστε το μοναδικό αντισυστημικό κόμμα», είπε ακόμη.

Ένταση μέσα, διαδηλώσεις έξω

Συγκεντρώσεις είναι προγραμματισμένες για τις 6:30 το απόγευμα στο Σύνταγμα από τη ΓΣΕΕ και στις 7 το απόγευμα στην Ομόνοια το ΠΑΜΕ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή οργάνωσε από τις 2 μετά το μεσημέρι η ΓΣΕΒΕΕ. Οι διαδηλωτές παραμένουν έξω από τη Βουλή, περιμένοντας να ενωθούν με τις άλλες προγραμματισμένες για το απόγευμα διαδηλώσεις.

Σχόλια