apati_plastes_kartes_20140330_01.jpg

Πενταμελής σπείρα απατεώνων κατασκεύαζε τις… δικές της πιστωτικές κάρτες και μ’ αυτές έκανε αγορές από καταστήματα σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς.

 

Σύμφωνα με την αστυνομία η σπείρα, πριν την εξάρθρωσή της, πρόλαβε κι έκανε τουλάχιστον 212 συναλλαγές και καρπώθηκε είδη και υπηρεσίες αξίας άνω των 33.000 ευρώ.

Ως εγκέφαλος του κυκλώματος συνελήφθη, στη Θεσσαλονίκη, 45χρονος Σουηδός –ελληνικής καταγωγής. Μαζί του συνελήφθη 55χρνος συνεργός του, ενώ στην Καρδίτσα συνελήφθη 44χρονος, που, επίσης, ενέχεται στην υπόθεση.

Άλλοι δύο αλλοδαποί και οι τρεις συλληφθέντες Έλληνες κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, πλαστογραφία και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων –που είναι κακουργήματα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 25χρονος, ενώ βρισκόταν στη Σουηδία και, καθώς είναι άριστος γνώστης της τεχνολογίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του Ίντερνετ, μέσω υπόγειων φόρουμ εντόπισε ιστοσελίδες στις οποίες πωλούνται κλεμμένα στοιχεία πιστωτικών καρτών. Τις σελίδες διατηρούν χάκερς, οι οποίοι κλέβουν διαδικτυακά αριθμούς πιστωτικών καρτών και στοιχεία των κατόχων και, στη συνέχεια, τα πουλούν –πάντα μέσω Ίντερνετ- ζητώντας bitcoins, για να μην εντοπίζονται. Ο εγκέφαλος της σπείρας αγόρασε τα στοιχεία 1.085 πελατών πιστωτικών καρτών και δημιούργησε τις… δικές του πιστωτικές κάρτες, με μεταβαλλόμενους αριθμούς για να μην εντοπίζονται.

Εφοδίασε, με τις κάρτες – κλώνους, το Σεπτέμβριο του 2013, τους τρεις αλλοδαπούς της σπείρας κι αυτοί πραγματοποίησαν 26 συναλλαγές σε καταστήματα της πόλης, ενώ, παράλληλα, περνούσαν «ζωή και κότα» σε πολυτελή ξενοδοχεία. Στρατολόγησε τους δύο Έλληνες και, τον Δεκέμβριο, επανέλαβαν την απάτη σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών η αστυνομία βρήκε τρεις πλαστές πιστωτικές κάρτες, αναγνώστη πιστωτικών καρτών, καταναλωτικά αγαθά που αγόρασαν με τις πλαστές κάρτες, δύο ταμπλέτες κι έναν φορητό υπολογιστή που χρησιμοποίησε η σπείρα για να αγοράσει τους κλεμμένους αριθμούς πιστωτικών καρτών.

Πάντα σύμφωνα με την αστυνομία, ο 25χρονος έχει απασχολήσει για απάτες τις διωκτικές αρχές της Σουηδίας αρκετές φορές.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί αν έχουν προβεί και σε άλλες παράνομες αγορές, ή αν ενέχονται στην απάτη κι άλλα άτομα.