ΜΗΤΑΦΙΔΗΣ Εξήγγειλε 15 μέτρα για ανακούφιση των δημοτών που πλήττονται από την κρίση

mitafidis_ekdilosi_oikonomika_20140331_01.jpg

Τις θέσεις της για την οργάνωση της αλληλεγγύης, την ανατροπή του μνημονίου και την κοινωνική πολιτική στο Δήμο στην εποχή της κρίσης, παρουσίασε η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη».

Σε εκδήλωση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, ο επικεφαλής της παράταξης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, υποψήφιος δήμαρχος, τόνισε πως «μπροστά στην καθημερινή καταστροφή της ζωής χιλιάδων ανθρώπων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να εξαντλείται σε ανέξοδες διαμαρτυρίες για τον οικονομικό στραγγαλισμό της και την κατάργηση – από τις κυβερνήσεις της κοινωνικής συμφοράς – της όποιας ‘‘αυτοτέλειας’’ είχε. Ούτε βέβαια να απλώνει τα πόδια της έως εκεί που της επιτρέπει το ‘’πάπλωμα’’ των μνημονίων, επιλέγοντας το ρόλο του φτωχού συγγενή και του καλού παιδιού της κεντρικής εξουσίας και όχι το δρόμο της οργανωμένης σύγκρουσης με τη βάρβαρη κυβερνητική πολιτική, ώστε να ανακουφίσει στοιχειωδώς τους πολίτες».

Κατηγόρησε τη διοίκηση Μπουτάρη ότι «αντί να καταπιαστεί στα σοβαρά με τις ζωτικές ανάγκες των χειμαζόμενων συμπολιτών μας, αντί να αλλάξει τις προτεραιότητες του δήμου, ρίχνοντας το κύριο βάρος στην κοινωνική πολιτική – από τον προϋπολογισμό του 2014 ύψους 371 εκ. ευρώ θα διατεθούν μόλις 4.380 εκ. στην κοινωνική πολιτική – αναλώνεται σε μια επικοινωνιακή εκστρατεία προβολής της διαβόητης «πρωτοβουλίας των πέντε δημάρχων», με μοναδικό στόχο την επανεκλογή τους – και μάλιστα με τη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων που είναι υπεύθυνες για την καταστροφή της χώρας – ώστε να μετατρέψουν τους δήμους σε «θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας».

Θύμισε πρόταση που κατέθεσε η «Θεσσαλονίκη – Ανοικτή Πόλη» στο δημοτικό συμβούλιο εδώ και τριάμισι χρόνια, «δηλαδή μόλις δύο μήνες μετά το πρώτο μνημόνιο, και εισπράξαμε την παγερή σιωπή όσων όψιμα βγάζουν κορώνες υπέρ των ‘‘ευπαθών κοινωνικών ομάδων’’, ενώ τότε μας έλεγαν ‘‘μπόρα είναι θα περάσει’’» και κάλεσε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να στηρίξουν τις αυτοδιαχειριζόμενες-αυτόνομες πρωτοβουλίες και δομές αλληλεγγύης. Και τόνισε πως «’το ζήτημα δεν είναι να γίνουμε καλοί Σαμαρείτες, αλλά να απαλλαγούμε από τους ληστές».

Η παράταξη που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε σε 15 μέτρα άμεσης ανακούφισης των πολιτών που πλήττονται από την κρίση:

 1. Πρόγραμμα πλήρους καταγραφής κοινωνικών αναγκών και σύσταση γραφείου αλληλεγγύης ανά δημοτική κοινότητα.
 2. Απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη.
 3. Αναστολή πληρωμής των χρεών προς τον δήμο των ανέργων και απόρων συμπολιτών μας.
 4. Διεκδίκηση δωρεάν μετακίνησης των ανέργων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
 5. Έκδοση «Δημοτικής Κάρτας Κοινωνικής Αλληλεγγύης» με δικαιούχους μέλη ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
 6. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό και σταθερό τηλέφωνο.
 7. Κανένα σπίτι στα νύχια των τραπεζών. Δωρεάν παροχή νομικής συμβουλής στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που αδυνατούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους.
 8. Κατάργηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και μελέτη για την δημιουργία νέων βρεφονηπιακών σταθμών. Πρόγραμμα διατροφής στους μαθητές- ριες των δημοτικών σχολείων του δήμου.
 9. Ηθική και υλική στήριξη των κοινωνικών ιατρείων, αλλά, και όλων των αυτοοργανωμένων δομών αλληλεγγύης με πλήρη σεβασμό στην αυτονομία τους.
 10. Στήριξη των υπαρχουσών δημοτικών δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και δημιουργία νέων.
 11. Καμιά απόλυση εργαζόμενου-ης στο Δήμο και κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας για τους εργαζόμενους-ες στον Δήμο.
 12. Πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού στις δομές στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
 13. Καταγραφή των άδειων κτιρίων και απόδοση τους στις δημοτικές κοινότητες για δημιουργία χώρων στέγασης.
 14. Προώθηση - ενίσχυση συνεργατικών μορφών αλληλέγγυας οικονομίας
 15. Αποτροπή με κάθε τρόπο της ιδιωτικοποίησης του νερού και στήριξη με όλες μας τις δυνάμεις του δημοψηφίσματος ενάντια στο ξεπούλημα του.

Στην εκδήλωση, συμμετείχαν εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ, της ΕΛΒΟ και της ΕΥΑΘ, απολυμένοι σχολικοί φύλακες και απολυμένες καθαρίστριες, μέλη του Κινήματος Χωρίς Μεσάζοντες και των Συνελεύσεων Γειτονιάς, από τους χώρους των οποίων παρουσιάστηκαν αντιστοίχως επτά υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με το συνδυασμό «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη».

Εισαγωγική παρέμβαση έκανε ο Λόης Λαμπριανίδης, καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Σχόλια