karkinos mastou_425x.jpg

Η ελαφρά καθημερινή άσκηση μπορεί να σας προστατέψει από τον καρκίνο του μαστού. Τα ποσοστά μείωσης εμφάνισης της νόσου σε ασκούμενες, είναι πάρα πολύ μεγάλα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

 

«Η άσκηση είναι πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας πρόληψης αλλά και καταπολέμησης πολλών χρόνιων παθήσεων. Ειδικότερα, για τον καρκίνο του μαστού γνωρίζουμε ότι η άσκηση συντελεί πολύ σημαντικά στη μείωση της εμφάνισης της νόσου μέχρι και 80%, ενώ σε γυναίκες με διαγνωσμένη την ασθένεια, η άσκηση βοηθάει στην καλύτερη ποιότητα ζωής αλλά και μειώνει πολύ σημαντικά τα ποσοστά θνητότητας». 

Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕο Γ. Μέτσιος, αναπληρωτής καθηγητής στην κλινική Εργοφυσιολογίας του αγγλικού Πανεπιστημίου Wolverhampton, διευθυντής του επιστημονικού εργαστηρίου του εν λόγω πανεπιστημίου και επίτιμος ερευνητής του μεγαλύτερου κέντρου καρδιακής αποκατάστασης στην Αγγλία.

«Παρ' όλα αυτά τα πολύ θετικά αποτελέσματα της άσκησης στην πρόληψη αλλά και καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, η ερευνητική μας ομάδα βρήκε ότι, δυστυχώς, οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με τη νόσο, μειώνουν πολύ σημαντικά τα επίπεδα άσκησής τους. Αυτό συμβαίνει κυρίως κατά τη διάρκεια της χημιοθεραπείας, η οποία έχει διάφορες επιπλοκές, όπως υψηλά επίπεδα κούρασης και ζαλάδες» σημειώνει ο κ. Μέτσιος.