Οι ρωσικές αρχές θα χορηγήσουν διαβατήρια στους αστυνομικούς των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων για την καταστολή ταραχών, των διαβόητων Μπερκούτ, οι μονάδες των οποίων διαλύθηκε από τη νέα, φιλοευρωπαϊκή ηγεσία της Ουκρανίας.


Oπως ανακοίνωσε η Μόσχα, τα έγγραφα αυτά θα χορηγηθούν από το ρωσικό προξενείο της Συμφερόπολης στην Κριμαία.
«Το ρωσικό προξενείο στη Συμφερόπολη εντέλλεται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αρχίσει, το συντομότερο δυνατόν, τη χορήγηση ρωσικών διαβατηρίων στις δυνάμεις των Μπερκούτ», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Οι Μπερκούτ ήταν η αιχμή του δόρατος στην επιχείρηση καταστολής των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης στο Κίεβο. Εικονολήπτες και φωτορεπόρτερ μέσων ενημέρωσης είχαν κινηματογραφήσει και φωτογραφίσει τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων να πυροβολούν με αληθινά πυρά εναντίον του πλήθους.
Στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα την περασμένη εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους δεκάδες διαδηλωτές.

Οι νέες αρχές της Ουκρανίας διέταξαν τη διάλυση της μονάδας κρίνοντας ότι έχει πέσει σε «ανυποληψία» στα μάτια του ουκρανικού λαού.