evro_3.jpg

Ελβετικό «όχι» στο άνοιγμα λογαριασμών. Αρνητική στη φορολόγηση ελληνικών κεφαλαίων που έχουν κατατεθεί σε ελβετικές τράπεζες στο παρελθόν, αλλά

ανοικτή στην φορολόγηση καταθέσεων στο μέλλον, και πάντα βάσει των κανόνων που ισχύουν μεταξύ των κρατών μελών του ΟΟΣΑ, εμφανίσθηκε η ελβετίδα υπουργός Οικονομικών Έβελιν Βίντμερ-Σλουμπφ.

Μετά την συνάντηση που είχε στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, η κ. Σλουμπφ τόνισε: «Μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί στο παρελθόν για μη φορολογηθέντα χρήματα σε ελβετικές τράπεζες, εμφανίζονται παρωχημένα, πρέπει να κινηθούμε προς άλλη κατεύθυνση και αυτό θα κάνουμε».

Ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε πως η όποια συμφωνία πρέπει να τακτοποιεί και τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, ωστόσο η ομόλογος του δεν φάνηκε να συμμερίζεται την άποψη αυτή προτάσσοντας του περιορισμούς που θέτει το ελβετικό δίκαιο. Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στην επιθυμία της ελληνικής πλευράς η διμερής συμφωνία με την Ελβετία να ακολουθήσει το βρετανικό μοντέλο, κάτι που η κ. Σλουμπφ δεν σχολίασε.

Η Ελβετίδα υπουργός ρωτήθηκε για το ύψος των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία και δεν απάντησε, λέγοντας πως ως υπουργός Οικονομικών δεν έχει πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες. Ανάφερε απλά πως κατά την διάρκεια της κρίσης δεν έχουν καταγραφεί εκροές καταθέσεων από το ελβετικό τραπεζικό σύστημα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το χειρισμό υποθέσεων μαύρου χρήματος που έχει κατατεθεί στην Ελβετία και για υποθέσεις που απασχολούν τη Δικαιοσύνη είπε πως όταν υπάρχει τεκμηριωμένο αίτημα δικαστικής συνδρομής πάντα οι ελβετικές Αρχές ανταποκρίνονται.