seismos_kefalonia_20140126_07.jpg

Νέος ισχυρός σεισμός, ο οποίος θεωρείται μετασεισμός εκείνου της 27ης Ιανουαρίου, ξύπνησε νωρίς το πρωί της Δευτέρας την Κεφαλονιά. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ζημιές σε σπίτια και στο λιμάνι του Ληξουρίου και δέκα μικροτραυματισμούς απο πτώσεις αντικειμένων.

Όπως δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείου Λυξουρίου, Διονύσης Μαρκάτος, στους περισσότερους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν από το νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιντούτο, ο νέος σεισμός που έπληξε την Κεφαλονιά στις 05:08 της Δευτέρας, είχε μέγεθος 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του ήταν στην ίδια ρηξιγενή ζώνη με τον σεισμό της 27ης Ιανουαρίου: σε θαλάσσια περιοχή, 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου.

Σύμφωνα με την Διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιντούτου, Δήμητρα Σαχπάζη , όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μετασεισμό του προηγούμενου και ότι έχει ενεργοποιηθεί ένας μεγάλος χώρος. " Σείεται η μισή Κεφαλονιά. Υπάρχουν πολλά ρήγματα, το ένα κοντά στο άλλο. Είμαστε σε επιφυλακή, περιμένουμε κι άλλες δονήσεις ιδίου ή μικρότερου μεγέθους..."

“Μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή δυτικά της Κεφαλονιάς. Για την ακρίβεια, το επίκεντρο του σημερινού σεισμού είναι λίγο βορειοδυτικότερα του σεισμού της περασμένης Κυριακής, 12 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι, πάνω στην ακτογραμμή”  πρόσθεσε η κα. Σαχπάζη.

Για "κομμάτι της ίδιας ακολουθίας" με τον σεισμό της περασμένης Κυριακής έκανε λόγο ο καθηγητης σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζαχος, διευκρινίζοντας ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι επάνω στις ακτές της Κεφαλονιάς, λίγο πιο βόρεια και δυτικά του προηγούμενου, αλλά προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο.

Ο πρωινός σεισμός ήταν ισχυρότατος και όπως δήλωσε ο δήμαρχος Κεφαλονιάς, Αλέξανδρος Παρίσης υπάρχουν ζημιές, στο λιμάνι και στο νοσοκομείο του Ληξουρίου, όπου κατέρρευσε ένας μαντρότοιχος στην είσοδο, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του Ληξουρίου έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για κατολισθήσεις σε δρόμους. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν εννιά μικροτραυματισμούς απο πτώσεις αντικειμένων.

“Η Κεφαλονιά αντέχει, αυτό αποδείχθηκε για μία ακόμα φορά. Ολα είναι υπό έλεγχο, τα προβλήματα αντιμετωπίζονται και ο κόσμος αντιδρά με μεγάλη ωριμότητα…” δήλωσε ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς, Ευάγγελος Κεκάτος.

Η σεισμική δόνηση ξύπνησε τους κατοίκους σε Πάτρα, Αμαλιάδα, Μεσολόγγι, Πύργο, Κάτω Αχαΐα, Ναύπακτο και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας. Στις 05:16 ακολούθησε μία ακόμη ισχυρή δόνηση, μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Αρχικά το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS) είχε δώσει το μέγεθος του σεισμού στα 6, 4 Ρίχτερ. Λίγα λεπτά αργότερα αναθεώρησε, δίνοντας μέγεθος σεισμού 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ . Το ίδιο μέγεθος κατέγραψε και το Ευρωμεσογειακό Ινστιντούτο.

“Ολα τα ινστιτούτα κάνουν τις μελέτες τους” δήλωσε σχετικά η Διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστντιτούτου. “Αν δειτε όλους του σεισμούς που έχουν σημειωθεί στη χώρα, υπάρχει απόκλιση στις μετρήσεις ανάμεσα στα ινστιτούτα, ακόμη και κατά 0,5 Ρίχτερ, αλλά και διαφορετικά επίκεντρα ακόμη και 50 χιλιόμετρα. Σημασία έχει ότι προέρχεται από την ίδια σεισμογενή περιοχή…”