diabitis_metrisi_01.jpg

Διαμαρτύρονται, για το πλαφόν στα φάρμακα, οι πάσχοντες από διαβήτη. Με επιστολή τους, προς τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, την οποία κοινοποιούν στον πρωθυπουργό και

τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, υπογραμμίζουν ότι με την εφαρμογή του μέτρου κινδυνεύουν να πληρώνουν τα φάρμακα από την τσέπη τους.

Όπως τονίζουν στην επιστολή τους, το κόστος των φαρμάκων ενός πάσχοντος από διαβήτη τύπου 2, φθάνει τα 180 ευρώ το μήνα. Καθώς είναι χρόνια πάσχων και οι χρόνια πάσχοντες δεν εξαιρούνται από τη ρύθμιση για το πλαφόν, οι διαβητικοί δε θα βρίσκουν γιατρό να συνταγογραφήσουν, καθώς ένας ενδοκρινολόγος ή παθολόγος, με λίγους πελάτες που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, θα καλύπτει το πλαφόν το οποίο δικαιούται να συνταγογραφήσει.

Στην επιστολή τους τονίζουν ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση από άτομο σε άτομο, κάτι που σημαίνει ότι οι ασθενείς δεν μπορούν να προσφύγουν στα φθηνά γενόσημα φάρμακα.

Η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ απαιτεί την άμεση εξαίρεση από το πλαφόν στη συνταγογράφηση των ιατρών όλων των φαρμάκων και αναλωσίμων υλικών που αφορούν το Σακχαρώδη Διαβήτη, ιδιαίτερα των γιατρών που συνταγογραφούν σε Διαβητολογικά Κέντρα των Νοσοκομείων, διότι το αντίθετο θα σηματοδοτήσει επερχόμενες περικοπές στις ασφαλιστικές παροχές. Οι πολιτικές εξυγίανσης του ασφαλιστικού συστήματος δεν μπορεί να σχεδιαστούν στις πλάτες των πιο ευαίσθητα κοινωνικά ομάδων μεταξύ των οποίων είναι και τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη.