arxaia_metro_thessalonikis_03Με την επίκληση λόγων δημόσιας υγείας, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αποφάσισε με πλειοψηφία μόλις μιας ψήφου να μην έρθει τελικώς στη Θεσσαλονίκη

και να μη διενεργήσει αυτοψία στο χώρο ανεύρεσης των αρχαιοτήτων στον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Εγνατίας.

Στη μαραθώνια συνεδρίασή του, που άρχισε στις 2 μ.μ. της Τρίτης και ολοκληρώθηκε έπειτα από 12 ώρες, γύρω στις 4 π.μ. της Τετάρτης, εν μέσω σφοδρών αντεγκλήσεων και προσωπικών απειλών, το ΚΑΣ μετέβαλε την αρχική απόφασή του και έκρινε ότι δύναται να αποφασίσει εξ αποστάσεως για τη διαχείριση των εξαίρετων ευρημάτων του 5ου-6ου αιώνα μ.Χ. που έχουν εντοπιστεί στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης.

O διευθυντής του Μετρό Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κωνσταντινίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι αδύνατο να διενεργηθεί αυτοψία, όπως πριν από λίγο είχε ήδη αποφασιστεί, επειδή στο σκάμμα της Βενιζέλου έχουν εντοπιστεί υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου! Ο κ. Κωνσταντινίδης ανέγνωσε έγγραφο της Επιθεώρησης Εργασίας, βάσει του οποίου δεν επιτρέπεται σε κανέναν η πρόσβαση στο σκάμμα της Βενιζέλου, καθώς συντρέχει κίνδυνος δηλητηρίασης από τον εντοπισμό του μετάλλου.

Για το ίδιο ζήτημα ρωτήθηκε και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης, ο οποίος δήλωσε:

«Η ''Intergeo'', εταιρία που είναι εξειδικευμένη στην απομάκρυνση του υδραργύρου, είχε αναλάβει το Μάρτιο του 2012 την απομάκρυνση των επικίνδυνων συγκεντρώσεων. Εγιναν εκσκαφές και τώρα οι όποιες συγκεντρώσεις έχουν πλέον περιοριστεί μόνο σε ένα μικρό τμήμα 20-30 τ.μ., επί συνολικής έκτασης 1.600 τ.μ. Το τμήμα αυτό βρίσκεται στο νότιο μέρος του σκάμματος και είναι προστατευόμενο, είναι περιφραγμένο».

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Εκτός εάν πράγματι υπάρχει ζήτημα με τη δημόσια υγεία, οπότε έχουν θέσει σε κίνδυνο εργαζόμενους, βουλευτές, δημοτικούς συμβούλους, πολιτικούς αρχηγούς, επιστήμονες και εκατοντάδες άλλους ανθρώπους που έχουν επισκεφτεί το χώρο. Εάν αυτή η δικαιολογία ευσταθεί, τότε ο κ. Κωνσταντινίδης, ο οποίος έχει επιτρέψει τις ξεναγήσεις και τις επισκέψεις, θα πρέπει να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο δημοσιεύει σήμερα ο «Αγγελιοφόρος», εδώ και 19 μήνες έχει αρθεί η όποια απαγόρευση είχε επιβληθεί προηγουμένως από τις αρμόδιες αρχές, λόγω της ανεύρεσης συγκεντρώσεων υδραργύρου.


Το πλήρες ρεπορτάζ δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση του Αγγελιοφόρου και είναι του Γιώργου Μούλκα