Τελευταία από τις ευρωπαϊκές χώρες, σε ποσοστό πληρότητας ξενοδοχείων, είναι η Θεσσαλονίκη, αλλά και σε τιμές αν και ο βαθμός ικανοποίησης των επισκεπτών της είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικός.


Αυτό προκύπτει από  από τα στοιχεία της έρευνας ικανοποίησης πελατών και απόδοσης ξενοδοχείων για το 2013, που διενήργησε η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την εταιρία “GBR Consulting”.  

Η Θεσσαλονίκη καθίσταται αγαπημένος τουριστικός προορισμός τον οποίο μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία (91% – 93%) που τον επισκέπτεται είτε για αναψυχή είτε για επαγγελματικούς λόγους, συστήνει ανεπιφύλακτα στο άμεσο συγγενικό ή φιλικό της περιβάλλον, όμως, όπως φαίνεται, πρέπει να γίνουν πάρα πολλά ακόμη, για να… γεμίσουν τα ξενοδοχεία της.

Η πόλη έχει τα προσόντα

Η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται σε ισχυρό προϊόν city break («προσωπικότητα» πόλης, πολιτισμός, αρχαιολογία, γαστρονομία, shopping), καθώς διαθέτει όλα τα στοιχεία που την καθιστούν ανταγωνιστικό προορισμό. Έχει, όμως, περιθώρια να τα αναπτύξει και να τα προβάλλει ακόμα περισσότερο. 

Η παρουσίαση της έρευνας έγινε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Αριστοτέλη Θωμόπουλο και τον υπεύθυνο της μελέτης και Διευθύνοντα Εταίρο της “GBR Consulting” Dr. Άρη Ίκκο, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ΤΗΕ ΜΕΤ. 

«Είναι σημαντικό ότι η πολύ καλή «φήμη» της Θεσσαλονίκης εξαπλώνεται στο διαδίκτυο και μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για την περαιτέρω αξιοποίηση των κοινωνικών δικτύων που χρησιμοποιούνται ευρέως από τους ταξιδιώτες», σημείωσε ο κ. Θωμόπουλος. 

Λίγες κρατήσεις, φθηνές τιμές

Ο Πρόεδρος της ΕΞΘ παραδέχτηκε κάμψη στις πληρότητες των ξενοδοχείων, αλλά και αξιοσημείωτη πτώση της μέσης τιμής δωματίου η οποία έφτασε στα κατώτερα επίπεδα από το 2007, κατατάσσοντας τη Θεσσαλονίκη στη χαμηλότερη θέση ανάμεσα σε 26 ευρωπαϊκές πόλεις. 

«Σε ό,τι αφορά στην απόδοση των ξενοδοχείων προκύπτει κάμψη των πληροτήτων  σε ένα ποσοστό -4,3% τους πρώτους 10 μήνες του 2013 σε σχέση με το 2012, που όμως συνοδεύεται από σημαντική πτώση της μέσης τιμής δωματίου, της τάξης του -5%», σύμφωνα με τον κ. Ίκκο, ο οποίος σημείωσε ότι οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης ξοδεύουν κατά μέσο όρο 62 – 71 ευρώ ημερησίως σε αξιοθέατα, εστίαση, καταστήματα κλπ. Πρόσθεσε δε, ότι η σύγχρονη τάση του τουρίστα είναι να επιλέγει διαμονή σε ξενοδοχεία χαμηλότερης κατηγορίας προκειμένου να καταναλώσει περισσότερα σε δραστηριότητές του στην πόλη, αν και οι πελάτες των πεντάστερων ξενοδοχείων καταγράφουν την υψηλότερη κατανάλωση που φθάνει τα 92,5 ευρώ ημερησίως. 

Συγγενείς και φίλοι οι καλύτεροι... τουρ οπερέιτορς

Σύμφωνα με την έρευνα, το 50% όσων τουριστών προέρχονται από τις ευρωπαϊκές χώρες, έμαθε για τη Θεσσαλονίκη από συγγενείς και φίλους, ενώ μόλις το 27% από site (κάτι που οργανώνεται μόλις το τελευταίο χρονικό διάστημα). Οι επισκέπτες της πόλης έρχονται είτε αεροπορικώς είτε με Ι.Χ. και είναι από 30 ως 50 χρόνων. Ο μέσος όρος παραμονής στη Θεσσαλονίκη φθάνει τις τέσσερις νύχτες.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι όσοι έρχονται στη Θεσσαλονίκη για αναψυχή ξοδεύουν 71 ευρώ την ημέρα, ενώ αυτοί που την προτιμούν για επαγγελματικούς λόγους είναι πιο… σφιχτοχέρηδες: Δίνουν 62 ευρώ την ημέρα.

Στα συν η κουλτούρα στα μείον η καθαριότητα

Τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης «τραβά» πρώτα η κουλτούρα κι έπειτα η συμπεριφορά των Θεσσαλονικέων, αλλά τους απωθεί η… ανύπαρκτη καθαριότητα, η ηχορύπανση και η έλλειψη πράσινου (με αυτήν τη σειρά). Πάντως, το 90% των επισκεπτών θα την πρότειναν σε φίλους ή συγγενείς.

Για την πραγματοποίηση της έρευνας συνέβαλαν ουσιαστικά, τόσο τα ξενοδοχεία – μέλη της ΕΞΘ που συμμετείχαν σε αυτήν, όσο και οι επισκέπτες που δέχθηκαν να απαντήσουν στο σχετικό ερωτηματολόγιο, ενώ καθοριστική ήταν η χορηγία της αεροπορικής εταιρείας Aegean Airlines για την υλοποίηση του εγχειρήματος και την έκδοση του σχετικού εντύπου. 

Ολόκληρη την έρευνα μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης www.tha.travel ή πατήστε εδώ για να συνδεθείτε άμεσα.