Κατά της πολιτικής που εφαρμόζεται, από την τρόικα, στη χώρα, τάχθηκε, χθες, ο δήμαρχος Θεσσαλονικης Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας σε εκδήλωση των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.


«Συμφωνώ με τον Αλέξη Τσίπρα στην προσέγγισή του για την ανάγκη θέσπισης ενός είδους ρήτρας ανάπτυξης στην αποπληρωμή του Ελληνικού χρέους. Το ζήτημα πρέπει να τεθεί στην επικείμενη διαπραγμάτευση για το χρέος μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ. Όσο η χώρα δεν αναπτύσσεται, είναι ανίκανη να αποπληρώνει υπέρογκα τοκοχρεολύσια χωρίς να βυθίζεται τελικά βαθύτερα στην ύφεση και την απελπισία. Δεν έχει πια νόημα αυτή η πολιτική, ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μπουτάρης πρότεινε, η Ευρωπαϊκή Ένωση «να διευκολύνει χρηματοδοτικά τις επενδύσεις στη χώρα μας αλλά και στον Ευρωπαϊκό Νότο», μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. «Μέσω αλλαγής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αντιμετωπίσει την πιστωτική ασφυξία. Θα μπορούσε έτσι να αντιστραφεί πολύ πιο γρήγορα το οικονομικό κλίμα, ειδικά σε οικονομίες μικρού μεγέθους όπως η Ελληνική. Αντ'αυτού, η ΕΕ διακινδυνεύει εκ των υστέρων να αποσοβήσει την περαιτέρω διάχυση της κρίσης πληρώνοντας περισσότερα χρήματα», υπογράμμισε.

Κι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κατέληξε: «Είναι η ώρα της ίδιας της ΕΕ και των οργάνων της να δείξει ότι πραγματικά ενδιαφέρεται για το μέσο ευρωπαίο πολίτη. Μόνο έτσι και ο ίδιος θα νιώσει ότι η κινητοποίησή και η συμμετοχή του στις ευρωπαϊκές πολιτικές διεργασίες έχει νόημα».