Να επιστρέψουν τις επιδοτήσεις που πήραν, καλούνται, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου 700 επιχειρήσεις, με έδρα τους ακριτικούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας.


Οι επιχειρήσεις αυτές, από τον Έβρο ως τη Φλώρινα, επιδοτήθηκαν με βάση τους νόμους 4151 και 4152/2013, είτε ως προς τη δανειοδότηση, είτε ως προς τη φορολογία τους και είναι, στην πλειοψηφία τους, μεταποιητικές, με πολλές χιλιάδες εργαζόμενους. Όπως, όμως, αναφέρουν, σε ανοικτή επιστολή προς τους βουλευτές, τα μέλη του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών,  είναι «όμηροι των αποφάσεων αυτών, αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα παρότι βιώσιμες και παρότι αυτές αποτελούν πυλώνες ανάπτυξης τοπικών κοινωνιών στην περιφέρεια».

Με βάση τους υπολογισμούς του Συνδέσμου, το σύνολο των κρατικών ενισχύσεων που κρίθηκαν παράνομες και τώρα μετατράπηκαν σε οφειλές ανέρχονται περίπου σε 1,5 δισ. ευρώ. Στην επιστολή τους, τα μέλη του Συνδέσμου χαρακτηρίζουν «υπέρογκα» τα ποσά και τονίζουν ότι, η επιβάρυνση αυτή τις καθιστά μη βιώσιμες.

Στην επιστολή του το δίκτυο εταιρειών ζητά από τους βουλευτές να αναλογιστούν το κοινωνικό κόστος που θα έχει στις ακριτικές περιοχές το κλείσιμο των επιχειρήσεων.