eforia_oura_20131231_01.jpg

Ουρές σχηματίζονται, από νωρίς το πρωί, σε τράπεζες και εφορίες, από Θεσσαλονικείς που σπεύδουν να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς και να ρυθμίσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

 

Ειδικά για τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία πληρώνονται στις τράπεζες, γίνεται χαμός, αφού δεν έχουν πληρωθεί από περίπου 1.000.000 υπόχρεους και η  πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εμφανιζόταν και χθες αμετακίνητη στη θέση της ότι για φέτος «παράταση δεν δίνεται».

Μόνο χθες υπολογίζεται ότι τέλη κυκλοφορίας πλήρωσαν μέσω τράπεζας ή στις κατά τόπους εφορίες άλλα 300.000 άτομα, φτάνοντας τον αριθμό όσων έχουν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους για τα τέλη σε 4.500.000 από το σύνολο των 5.500.000 κατόχων οχημάτων. Στους «τακτοποιημένους» θα πρέπει να περιληφθούν και οι περίπου 100.000, οι οποίοι κατέθεσαν χθες τις πινακίδες κυκλοφορίας στις κατά τόπους ΔΟΥ, αδυνατώντας να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας. Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές Νοεμβρίου άλλα 90.000 οχήματα είχαν μπει σε ακινησία.

«Τα τέλη κυκλοφορίας είναι το νούμερο ένα υποχρέωση που πρέπει να τακτοποιήσουν οι φορολογούμενοι. Από αύριο, η τιμή τους διπλασιάζεται, αν δεν δοθεί παράταση», επισημαίνει στο salonicanews.com ο πρόεδρος των Οικονομολόγων Φοροτεχνικών Βόρειας Ελλάδας, Ιωάννης Τύρης.

Εκτός όμως από τα τέλη κυκλοφορίας, κοσμοσυρροή παρουσιάζεται σήμερα και στις εφορίες, όπου εκατοντάδες περιμένουν σε ουρές για να πληρώσουν τη δόση του φόρου εισοδήματος, τις δόσεις του ΦΑΠ (2011, 2012 και 2013) ή για να πάρουν νέο κλειδάριθμο, καθώς οι προθεσμίες λήγουν σήμερα.

Η αγανάκτηση ήταν μεγάλη, καθώς υπήρξαν περιπτώσεις που η αναμονή στην ουρά έφτανε και ξεπερνούσε τις τέσσερις ώρες, όπως -για παράδειγμα- στη ΔΟΥ Καλαμαριάς και στη ΔΟΥ Αμπελοκήπων.

«Δυστυχώς, εργασίες που θα μπορούσαν να γίνουν μέσω Ίντερνετ, όπως η αλλαγή του κλειδάριθμου, απαιτούν την παρουσία του φορολογούμενου, κάτι που μεγαλώνει τις ουρές στην Εφορία. Πήγαμε σε Καλαμαριά και Αμπελόκηπους και διαπιστώσαμε, ιδίοις όμμασι, την κατάσταση που επικρατεί», λέει ο κ. Τύρης. 

Υπενθυμίζεται ότι οι εφορίες θα παραμείνουν κλειστές για το κοινό τόσο την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου όσο και την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου, λόγω της Πρωτοχρονιάς. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, το ίδιο θα ισχύει και για όλες τις υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης, γεγονός που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα έχουν την πολυτέλεια με την έλευση του νέου έτους να τακτοποιήσουν κάποια φορολογική τους εκκρεμότητα. Θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στις ουρές που θα δημιουργηθούν σήμερα στις εφορίες όλης της χώρας ή να περιμένουν να ρυθμίσουν οποιαδήποτε φορολογική υπόθεσή τους, μετά τη γιορτή των Φώτων, που είναι την επόμενη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου.