4balla.jpg

Του ΣΤΕΛΙΟΥ ΛΟΥΚΑ

Χριστούγεννα , Πρωτοχρονιά , Φώτα . Των Αγίων μεγάλων ημερών της νοσταλγίας.

 

Πόσο βαθιές είναι οι ρίζες της θύμησης και της αγάπης και πόσο μας αναζωογονούν τούτες τις μέρες .

Οι θύμησες που επιστρέφουν στα παλιά , στα έθιμα του χωριού που άφησαν ανεξίτηλα σημάδια στην καρδιά , στ’ αγαπημένα πρόσωπα που έφυγαν και πάντα μας λείπουν αφόρητα , στις όμορφες στιγμές που πέρασαν , στις αγάπες που ζήσαμε , στις πληγές που , ίσως , ακόμη δεν επουλώθηκαν .

‘Όλα τούτες τις μέρες γίνονται πιο όμορφα , πιο αγαπητικά , νοσταλγούμε περισσότερο εκείνες τις περασμένες εποχές της παιδικής ηλικίας που η οικογένειά μας , μαζεμένη στο σπίτι , γευόταν την αγάπη και την ομόνοια κι έξω λυσσομανούσε ο αγέρας και το χιόνι – όχι τόσο σπάνιο όσο σήμερα – έντυνε τα όνειρα με την αγνότητά του .

Τώρα , σιγά σιγά όλα χάνονται , όλα αλλάζουν . Γίνονται απόμακρα , ξένα , παγερά και ψεύτικα . Ευχές τυπικές , λόγια κρύα , έθιμα λησμονημένα , άνθρωποι χωρίς συναισθήματα , άνθρωποι με προσωπεία .

Κι όμως , μέσα στις καρδιές των ανθρώπων , ο αμύθητος κήπος των πραγματικών αξιών επιζεί σε πείσμα των καιρών , και πάντα υπάρχει ζωντανό το παιδί με τη φυσαρμόνικα .

Η φλόγα της αγάπης πάντα θα καίει μυστική κι ένα μυστικό σύννεφο πάντα θα μας αγκαλιάζει και θα μας προστατεύει από τη σκουριά της καταναλωτικής εποχής.

Χριστούγεννα , Πρωτοχρονιά , Φώτα .Το Δωδεκάμερο της αγάπης , της κατανόησης , της τρυφερότητας και της ευσπλαχνίας .

Γιατί αυτό είναι τα Χριστούγεννα . Το τρυφερό βλέμμα του Ιησού επάνω στους ανθρώπους .

Κι όμως , γύρω μας , μεστώνουν οι θάνατοι .Παρακολουθούμε έντρομοι το χορό των λυπημένων .

Αφουγκραζόμαστε όλοι το απέραντο κενό που έρχεται και μας κυκλώνει . Είμαστε καθηλωμένοι σε μία κίβδηλη υλική ευδαιμονία . Είμαστε ανυπεράσπιστοι .

Είμαστε πραγματικά ανυπεράσπιστοι;

Το βέβαιο είναι , πως δεν είμαστε αθώοι . Είμαστε ένοχοι . Έχουμε όλοι το μερίδιό μας στο σκοτάδι που επιβάλλεται .

Των Αγίων Λυπημένων Ημερών .Η ζωή μας καλεί σε ένα νέο ξεκίνημα . Η ζωή που είναι όμορφη και μοναδική και μας ανήκει .

Είθε , ο νέος χρόνος , να φέρει μαζί του και μία νέα ελπίδα , μία νέα ευαισθησία , να ξαναγεννηθούν μέσα στις καρδιές όλες οι λησμονημένες αξίες .

Χρόνια Πολλά ! Καλά Χριστούγεννα και Καλή Πρωτοχρονιά !