ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ 54ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Με παρουσιάστρια την ηθοποιό Στεφανία Γουλιώτη πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η τελετή λήξης του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – το οποίο, πάντως, ολοκληρώνεται σήμερα.

Η μεξικάνικη ταινία «Κελί από Χρυσάφι» του μεξικανού σκηνοθέτη Διέγο Κεμάδα - Δίες ήταν ο μεγάλος νικητής του, αφού απέσπασε το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος – Θόδωρος Αγγελόπουλος». Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής, «Αργυρός Αλέξανδρος» απέσπασε η ταινία «Suzanne» της Κατέλ Κιγιεβερέ, ενώ το ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία, «Χάλκινος Αλέξανδρος», απονεμήθηκε στην ταινία «Χάλια μαλλί» της Μαριάνα Ρονδόν από τη Βενεζουέλα.

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ 54ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ανοίγοντας την τελετή λήξης, ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης, ευχαρίστησε το κοινό της πόλης που για άλλη μια φορά αγκάλιασε τον θεσμό και υπογράμμισε πως η δημιουργία θριαμβεύει, ακόμη και στις πιο δυσμενείς συνθήκες. Όπως είπε, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ προβλήθηκαν 150 ταινίες από 54 χώρες, με τις αίθουσες να εμφανίζουν πληρότητα κατά 90% και πολλά sold out. Την ίδια στιγμή, στην Agora του Φεστιβάλ φιλοξενήθηκαν 300 ταινίες στην ψηφιακή ταινιοθήκη και παραβρέθηκαν 100 Έλληνες και 232 διεθνείς δημιουργοί και άλλοι επαγγελματίες του σινεμά.

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ 54ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Από την πλευρά του, και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ευχαρίστησε, τόσο τους δημιουργούς, που εμπιστεύτηκαν το έργο τους στο Φεστιβάλ, όσο και τους εθελοντές, τους χορηγούς, αλλά και τους θεατές και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, που συνέβαλαν στην επιτυχημένη ολοκλήρωση του Φεστιβάλ, και έδωσε ραντεβού στην 55ηδιοργάνωση του θεσμού, το 2014, χρονιά κατά την οποία η Θεσσαλονίκη θα είναι Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας.

TELETH_LHKSHS_54OY_FESTIBAL_KINHMATOGRAFOY_THESSALONIKHS_TA_BRABEI_mt_801909_09-11-2013.jpg

Οι «σταρ» της βραδιάς ήταν δύο. Πρώτος και αδιαμφισβήτητος, ο ελληνικής καταγωγής βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης, Αλεξάντερ Πέιν, η πιο πρόσφατη ταινία του οποίου, Νεμπράσκα, προβλήθηκε μετά από το τέλος της τελετής. Όπως ανέφερε ο Πέιν, «η πρώτη μου ταινία, πριν από 17 χρόνια, προβλήθηκε εδώ» και συμπλήρωσε πως «έχω γυρίσει έξι ταινίες μεγάλου μήκους, από τις οποίες οι τέσσερις έχουν προβληθεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, γι’ αυτό κι έχω αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με την πόλη και με το Φεστιβάλ. Ελπίζω η σχέση μας να συνεχίσει, αν, με το θέλημα του Θεού, κάνω κι άλλες ταινίες στο μέλλον».

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ 54ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ / ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣΒραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος -  Θόδωρος Αγγελόπουλοςαπονέμεται στην ταινία:ΚΕΛΙ ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ/LA JAULA DE ORO/THE GOLDEN CAGE του Διέγο Κεμάδα – Δίες 

Δεύτερη – κι επίσης αδιαμφισβήτητη – η εκπρόσωπος της εταιρείας διανομής, Strada Films, η οποία... σχεδόν δεν σταματούσε να ανεβαίνει στη σκηνή για να παραλαμβάνει βραβεία. Αυτό, επειδή οι δύο ταινίες που διανέμονταν από την εν λόγω εταιρεία, «Κελί από χρυσάφι» και «Suzanne» κέρδισαν αθροιστικά τα περισσότερα βραβεία, ωστόσο κανένας από τους συντελεστές δεν παραβρέθηκε για να τα παραλάβει. Μάλιστα, μια φορά κλήθηκε... κατά λάθος, ίσως από συνήθεια!

Τα βραβεία

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελείτο από τους: Αλεξάντερ Πέιν (ΗΠΑ) (σκηνοθέτης, πρόεδρος), Σκοτ Φούντας (κριτικός κινηματογράφου του περιοδικού Variety –ΗΠΑ)

Άντα Σόλομον (παραγωγός, Ρουμανία), Εντουάρ Ουαϊντρόπ (καλλιτεχνικός διευθυντής στο «Δεκαπενθήμερο των σκηνοθετών» του Φεστιβάλ Καννών, Γαλλία), Κ. Βήτα (μουσικός, Ελλάδα).

Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος - Θόδωρος Αγγελόπουλος:

Κελί από Χρυσάφι (La Jaula De Oro/The Golden Cage) του Διέγο Κεμάδα – Δίες / Diego Quemada- Diez, Μεξικό, Ισπανία, 2013

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος:

Suzanne της Κατέλ Κιγιεβερέ, Γαλλία, 2013

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία – Χάλκινος Αλέξανδρος:

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ 54ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ / ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣΕιδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία – Χάλκινος Αλέξανδρος απονέμεται στην ταινία:ΧΑΛΙΑ ΜΑΛΛΙ/PELO MALO/BAD HAIR της Μαριάνα Ρονδόν

Χάλια Μαλλί (Pelo Malo/Bad Hair) της Μαριάνα Ρονδόν, Βενεζουέλα, 2013

Βραβείο Σκηνοθεσίας:

Διέγο Κεμάδα – Δίες (Ισπανία) για την ταινία Κελί από Χρυσάφι (La Jaula De Oro/The Golden Cage)

Βραβείο Σεναρίου:

Τάε – γκον Κιμ, Νότια Κορέα, 2012 για το σενάριο της ταινίας Οι Αισιόδοξοι/1999 (Myeon-Hue/Sunshine Boys), Νότια Κορέα, 2012

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας:

Σάρα Φορεστιέ για την ερμηνεία της στην ταινία Suzanne της Κατέλ Κιγιεβερέ

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας:

Χρήστο Στέργιογλου (Ελλάδα) για την ερμηνεία του στην ταινία Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά της Ελίνας Ψύκου

και

Χάιμε Βαδέλ για την ερμηνεία του στην ταινία Το Ποτό Του Διαβόλου του Ιγνάσιο Ροδρίγες

Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης στον ηθοποιό Φρανσουά Νταμιέν για την ερμηνεία του στην ταινία Suzanne, της Κατέλ Κιγιεβερέ.

Ειδική μνεία στον Μαχμούντ Λότφι για τη φωτογραφία του στην ταινία Ένα Βήμα Την Ημέρα (Al-Khoroug Lel-Nahar/ Coming Forth By Day), της Χάλα Λότφι (Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 2012)

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI (The International Federation of Film Critics)

Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Kινηματογράφου (FIPRESCI) αποτελείτο από τους: Μάγκντα Μιχαϊλέσκου, Πρόεδρος, (Ρουμανία), Μποζιντάρ Μάνοφ (Βουλγαρία), Ντουμπράβκα Λάκιτς (Σερβία), Μπόιντ φαν Χουέι (Λουξεμβούργο), Ντένις Ουέστ (ΗΠΑ).

Απένειμε τα παρακάτω βραβεία:

Για το Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία:

Χάλια Μαλλί της Μαριάνα Ρονδόν

Για Ελληνική Ταινία στην ταινία:

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ 54ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ / ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣΒραβείο Ανδρικής Ερμηνείας : Χρήστο Στέργιογλου (Ελλάδα)για την ερμηνεία του στην ταινία: Η ΑΙΩΝΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ /THE ETERNAL RETURN OF ANTONIS PARASKEVAS της Ελίνας Ψύκου

Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά της Ελίνας Ψύκου


ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ "ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ"

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων απένειμε το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία τουΔιεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος Κελί Από Χρυσάφι του Διέγο Κεμάδα – Δίες.


BΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER

Το βραβείο Κοινού FISCHER του Διεθνούς Διαγωνιστικού:

Κελί από Χρυσάφι του Διέγο Κεμάδα – Δίες.

Το βραβείο Κοινού FISCHER του Ελληνικού Προγράμματος – Μιχάλης Κακογιάννης:

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ 54ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ / Το βραβείο Κοινού FISCHER του Ελληνικού Προγράμματος – Μιχάλης Κακογιάννης, του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία: Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΑΡΣΑ/ ONE LAST JOKE του Βασίλη Ραΐση

Η Τελευταία Φάρσα (One Last Joke) του Βασίλη Ραΐση, Ελλάδα, 2013

Το βραβείο Κοινού FISCHER του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια:

Τα παιδιά του Ιερέα (Svecenikova Djeca/ The Priest's Children) του Βίνκο Μπρέσαν, Κροατία, Croatia, 2013

Το βραβείο Κοινού FISCHER του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες:

TELETH_LHKSHS_54OY_FESTIBAL_KINHMATOGRAFOY_THESSALONIKHS_TO_BRABEI_mt_801829_09-11-2013.jpg

Πάπουσα (Papusza) των Γιοάνα Κος – Κράουτσε και Κρίστοφ Κράουτσε, Πολωνία, 2013