roussinou_01.jpg

Η Ελένη Ρουσσινού, μία εκ των πρωταγωνιστών της ταινίας Miss Violence του Αλέξανδρου Αβρανά(οι δυο τους στη φωτογραφία στο κόκκινο χαλί των Καννών), η οποία προβάλλεται στη φετινή διοργάνωση, θα παρουσιάσει την αυριανή τελετή έναρξης του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

 

Το Φεστιβάλ ανοίγει, αύριο, αυλαία, με μια λιτή τελετή, στις 20.30 στην ιστορική έδρα του θεσμού, το Ολύμπιον. Μετά την επίσημη έναρξη της διοργάνωσης, θα προβληθεί η πολυαναμενόμενη ταινία Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί / Only Lovers Left Alive του Τζιμ Τζάρμους, παρουσία του δημιουργού, ο οποίος επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα.  

Πάντοτε ασυμβίβαστος ως προς στο καλλιτεχνικό του όραμα, ο Τζιμ Τζάρμους χτίζει στην ταινία Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί το ιδιόρρυθμο κινηματογραφικό σύμπαν του με άξονα το βαμπιρικό μύθο. Πρωταγωνιστές του φιλμ είναι δύο σοφιστικέ βρικόλακες, η Ιβ και ο Άνταμ  - τους υποδύονται οι Τίλντα Σουίντον και Τομ Χίντλεστον – οι οποίοι περιπλανώνται ανά τους αιώνες στο περιθώριο της κοινωνίας, σε έναν κόσμο που πλέον τους προκαλεί μόνο σύγχυση.

Η ταινία, η οποία απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, είναι αντιπροσωπευτική της γραφής του αμερικανού δημιουργού, λειτουργώντας ως μια αλληγορία για τη συντροφικότητα, την τέχνη και την κατάσταση της ανθρωπότητας. Ο Τζάρμους  χρησιμοποιεί ως όχημα δύο ψυχές που δεν ανήκουν σε αυτό τον κόσμο για να μιλήσει για αυτό που η άνθρωποι αποκαλούν «παντοτινή αγάπη».