Την Παρασκευή ανάβουν τα φώτα και οι κάμερες, για το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που έρχεται πιστό στο καθιερωμένο του ραντεβού με το κινηματογραφόφιλο κοινό.

Στην τελετή έναρξης είναι καλεσμένος ο αμερικανός σκηνοθέτης Τζιμ Τζάρμους, καθώς θα προβληθεί η ταινία του «Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί».

Στο δεκαήμερο του Φεστιβάλ θα προβληθούν 150 ταινίες με κεντρικό άξονα την ανατροπή, καθώς, σύμφωνα με τους διοργανωτές, σε τέτοιες εποχές, ανατροπή ίσον διέξοδος.

Ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, είπε πως «είναι μια από τις καλύτερες χρονιές για το Φεστιβάλ» και δήλωσε περήφανος καθώς, παρά τον πενιχρό προϋπολογισμό, η διοργάνωση προχώρησε σε αναβάθμιση των προβολικών συστημάτων του.

Οι ελληνικές ταινίες του Φεστιβάλ

Το ελληνικό σινεμά, διαγράφοντας σταθερά ανοδική πορεία σε διεθνές επίπεδο, δίνει δυναμικό «παρών» στο 54ο ΦΚΘ. Φέτος πρεμιέρα θα πραγματοποιήσουν  στη διοργάνωση οκτώ ταινίες, που εντάσσονται στο Διεθνές Διαγωνιστικό, στο Ελληνικό Πρόγραμμα και στις Ειδικές Προβολές.

Εκτός από αυτές τις πρεμιέρες, στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Αγοράς του ΦΚΘ θα ενταχθούν 22 ελληνικές ταινίες, δίνοντας την ευκαιρία στους δημιουργούς τους να προωθήσουν το έργο τους και να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου.

Επίσης, θα παρουσιαστούν σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, οι ελληνικές ταινίες που βραβεύτηκαν στο πρόσφατο Φεστιβάλ της Δράμας.

Οι ελληνικές ταινίες διαγωνίζονται για το βραβείο κοινού Fischer, το οποίο απονέμεται στη μνήμη του Μιχάλη Κακογιάννη.

Τα τρία αφιερώματα του Φεστιβάλ

Το αφιέρωμα του 54ου ΦΚΘ στο έργο του Αλέν Γκιροντί περιλαμβάνει τις πιο αντιπροσωπευτικές κινηματογραφικές στιγμές του και σε πρεμιέρα την πρόσφατη ταινία του Ο άγνωστος της λίμνης (βραβείο Σκηνοθεσίας «Ένα Κάποιο Βλέμμα» – Φεστιβάλ Καννών). Γεννημένος το 1964, ο Γκιροντί συνδυάζει τις ιδιότητες του σκηνοθέτη, του σεναριογράφου και του ηθοποιού. Η φιλμογραφία του φανερώνει ένα δημιουργό τολμηρό, που αψηφά τα στερεότυπα. Πρωταρχική πηγή έμπνευσης για εκείνον αποτελούν τα προσωπικά βιώματά του, τα οποία ανάγει επιδέξια σε μια συλλογική κινηματογραφική εμπειρία, ενώ οι επιρροές των Μπουνιουέλ, Φασμπίντερ και Αλμοδόβαρ, είναι εμφανείς στο ιδιοσυγκρασιακό σινεμά του.

Η Κλερ Σιμόν συστήνεται στο κοινό του Φεστιβάλ μέσα από τέσσερις αντιπροσωπευτικές ταινίες της, ανάμεσα στις οποίες και το πρόσφατο Gare du Nord, που θα κάνει πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη. Μοιράζοντας την πορεία της ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία, η γαλλίδα δημιουργός υπηρετεί το σινεμά μέσα από πολλαπλούς ρόλους (σεναριογράφος, ηθοποιός, διευθύντρια φωτογραφίας, μοντέζ και σκηνοθέτιδα). Ιδιαίτερα δημοφιλής στην πατρίδα της, έχει να επιδείξει μια χαρισματική οπτική. Η Κλερ Σιμόν φωτίζει την πολυπλοκότητα των ανθρωπίνων σχέσεων και δίνει φωνή σε όσους δυσκολεύονται να ακουστούν, με έμφαση στους εφήβους, τους μετανάστες και τις γυναίκες.

Το 54ο ΦΚΘ πραγματοποιεί αφιέρωμα στο Σύγχρονο Αργεντίνικο Κινηματογράφο αποκαλύπτοντας την πολύμορφη εικονογραφία μιας χώρας που χαράζει την πορεία της στη δίνη των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων. Καθώς αλλάζει το πρόσωπο της Αργεντινής, οι κινηματογραφιστές της εστιάζουν στο ανθρώπινο στοιχείο, απαλλαγμένο από τους μύθους του παρελθόντος. Οι αργεντινοί σκηνοθέτες, απόφοιτοι στην πλειοψηφία τους του Πανεπιστημίου Κινηματογράφου της Μπουένος Άιρες, χειρίζονται με δεξιοτεχνία το μέσο τους, ρισκάρουν, πειραματίζονται στιλιστικά και την ίδια στιγμή επικεντρώνονται στα ακανθώδη ζητήματα που τους απασχολούν. Ταξικές διαφορές, σύγκρουση γενεών, νέοι σε αδιέξοδο, θέματα ταυτότητας και επιστροφή στη φύση, κυριαρχούν στις ταινίες που συνθέτουν το αφιέρωμα.

Νέα ενότητα στους Ανοικτούς Ορίζοντες

Σταθερά προσανατολισμένοι στην αφρόκρεμα της ανεξάρτητης κινηματογραφικής σκηνής, οι Ανοιχτοί Ορίζοντες του 54ου ΦΚΘ υπόσχονται δυνατές κινηματογραφικές συγκινήσεις, παρουσιάζοντας τις πιο πρωτοποριακές φωνές του ανεξάρτητου παγκόσμιου σινεμά. Φέτος οι ταινίες του τμήματος προσεγγίζουν ένα ευρύ θεματικό πεδίο με αφηγηματική οικονομία και διεισδυτική ματιά. Παράλληλα, μια νέα ενότητα με τίτλο «Currents» /«Ρεύματα» εγκαινιάζεται στο τμήμα, με ταινίες πειραματικού ύφους οι οποίες αφηγούνται γνώριμες ιστορίες με ριζοσπαστικό τρόπο.

Πρεμιέρα θα πραγματοποιήσουν στη Θεσσαλονίκη ταινίες καταξιωμένων δημιουργών. Ανάμεσά τους ο Ρομάν Πολάνσκι που υπογράφει ένα ερωτικό παιχνίδι για δυο πρόσωπα, ο αιχμηρά πολιτικός Μοχάμαντ Ρασούλοφ, ο σπουδαίος εκπρόσωπος του σύγχρονου ιαπωνικού σινεμά Χιροκάζου Κόρε Έντα, ο καυστικός μυθοπλάστης Ούλριχ Ζάιντλ ο πολυβραβευμένος Πάβελ Παβλικόφσκι, η Κέλι Ράιχαρτ, απ’ τις πιο σημαντικές παρουσίες στον ανεξάρτητο αμερικανικό κινηματογράφο, ο προκλητικός δημιουργός Ξαβιέ Ντολάν-, αλλά και η Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι με μια πολύ προσωπική ταινία.

Οι “Ματιές στα Βαλκάνια” και η “Νεανική Οθόνη”

Η ιδιαίτερη φυσιογνωμία των Βαλκανίων αναδεικνύεται για ακόμη μια χρονιά μέσα από το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια, το οποίο παρουσιάζει ένα σύγχρονο πανόραμα του κινηματογράφου της βαλκανικής χερσονήσου. Καταξιωμένοι δημιουργοί όπως ο Κορνέλιου Πορουμπόιου, ο οποίος επιστρέφει με την ταινία Όταν βραδιάζει στο Βουκουρέστι ή Μεταβολισμός, ο Ρεχά Ερντέμ με την  αντιπολεμική ταινία Τζιν και ο Βίνκο Μπρέσαν με την κωμωδία Τα παιδιά του ιερέα, καθώς και πρωτοεμφανιζόμενοι ομότεχνοί τους, όπως μεταξύ άλλων η Ντενίζ Ακτσάι με το φιλμ Σπίτι κανενός, φιλοξενούνται στην ενότητα.

Το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια συστήθηκε στο κοινό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1994. Φέτος γιορτάζει είκοσι χρόνια και σας καλεί να ανακαλύψετε ταινίες που έγραψαν ιστορία και σηματοδότησαν την ανοδική τροχιά του κινηματογράφου της βαλκανικής χερσονήσου. Ταινίες των Νάε Καράνφιλ, Ζέκι Ντεμίρκουμπουζ, Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, Γκόραν Πασκάλιεβιτς, Κρίστι Πούιου και Σεμίχ Καπλάνογλου, μεταξύ άλλων, θα προβληθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος. Το αφιέρωμα συνοδεύεται από ειδική δίγλωσση έκδοση που επιμελήθηκε ο υπεύθυνος του τμήματος, Δημήτρης Κερκινός.

Το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει στο φετινό εκπαιδευτικό του πρόγραμμα «Νεανική Οθόνη» ταινίες μυθοπλασίας και κινουμένων σχεδίων για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ταινίες από όλον τον κόσμο που ξεχωρίζουν για την καλλιτεχνική τους αρτιότητα και έχουν ως απώτερο στόχο την ένταξη της τέχνης του κινηματογράφου στη μαθησιακή διαδικασία και την ανάπτυξη μιας αμφίδρομης ανοιχτής και σταθερής σχέσης των μαθητών με το χώρο του κινηματογράφου.

Το Φεστιβάλ θα κλείσει η ταινία «Νεμπράσκα» του Αλεξάντερ Πέιν.

Δείτε με κλικ εδώ τη λίστα με όλες τις ταινίες του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης