Τι κι αν ήρθαν στη Θεσσαλονίκη δύο υπουργοί; Τι κι αν ο ένας έκανε νυχτερινή σύσκεψη κι ο άλλος δήλωσε πως βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για "να ξεμπλοκάρει" το μετρό; Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα...


Δήμος Θεσσαλονίκης και υπουργείο Πολιτισμού, στήθηκαν, πάλι, στα ταμπούρια. Το υπουργείο Πολιτισμού "συνεχίζοντας την αδιέξοδη και διχαστική στάση του και παρά τις υποσχέσεις του περί συνύπαρξης αρχαίων και Μετρό", σύμφωνα με το δήμο Θεσσαλονίκης, κατέθεσε (στις 23 Σεπτεμβρίου 2013) στο Συμβούλιο της Επικρατείας «έγγραφο απόψεων», με το οποίο ζητά την ανάκληση της προσωρινής διαταγής που είχε εκδοθεί στις 23 Ιουλίου 2013 (με την οποία αποφασίζονταν αναστολή εκτέλεσης της Υπουργικής Απόφασης του Ιανουαρίου 2013, για απόσπαση των μνημείων από τον τόπο τους και μεταφορά τους προς έκθεση στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά ή σε «άλλο ανάλογο χώρο») αλλά και την απόρριψη της αιτήσεως αναστολής που άσκησε ο δήμος Θεσσαλονίκης, ενόψει της αιτήσεως ακυρώσεως που πρόκειται να εκδικαστεί από το ΣτΕ στις 15 Ιανουαρίου 2014. 

Σήμερα (μια βδομάδα μετά τις προτάσεις του υπουργείου) ο δήμος Θεσσαλονίκης κατέθεσε έγγραφο Υπόμνημα με τις δικές του προτάσεις: Ζητά την απόρριψη του αιτήματος ανάκλησης της προσωρινής διαταγής και την αποδοχή της από 8 Ιουλίου 2013 αιτήσεώς του για αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του -τότε- αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Χρ. Τζαβάρα. 

Σκληρή ανακοίνωση του δήμου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Θεσσαλονίκης, το υπουργείο Πολιτισμού δεν απαντά στα έγγραφα του δήμου. Μάλιστα, ο δήμος χαρακτηρίζει τις απόψεις του υπουργείου "μνημείο υποκρισίας και προσχηματικότητας", κάνει λόγο για "άνευ όρων αιτήματα" του υπουργείου και "εκβιαστικά διλήμματα που εξακολουθεί να θέτει".

Ο δήμος Θεσσαλονίκης στην ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι "μ’ αυτήν την τακτική του το ΥΠΠΟ συνεχίζει να αγνοεί επιδεικτικά τη βούληση της πόλης, ενώ οι «αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες» που στηρίζουν τη στάση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και των πάσης φύσεως εργολάβων της, παραβαίνουν τα υπηρεσιακά καθήκοντά τους και προκαλούν ανυπολόγιστη και ανεπανόρθωτη βλάβη στο δημόσιο συμφέρον, στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και εντέλει στην αναπτυξιακή της προοπτική".

Ερωτήματα από δημοτικό σύμβουλο

Στη... μάχη μπήκε και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην Πράξη", Χρ. Μάτης. Με ανακοίνωσή του θυμίζει ότι "πριν από ένα μήνα ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η κυβέρνηση συμφώνησαν «μεγαλοπρεπώς» τα αρχαία ευρήματα του σταθμού της Βενιζέλου να αποσπαστούν και να επανατοποθετηθούν, όπως πρότειναν το ΤΕΕ και το ΑΠΘ", για να κατηγορήσει τη διοίκηση του δήμου για... κυβίσθηση:

"Προφανώς κάποιοι στο δήμο μετάνιωσαν για τη συμφωνία και επανήλθαν με ένα νέο κύκλο δικαστικών, αυτή τη φορά, αντιπαραθέσεων, που μπλοκάρουν το έργο και διαιωνίζουν την ταλαιπωρία των κατοίκων", τονίζει.

Ο κ. Μάτης υποστηρίζει ότι για να εφαρμοστεί η λύση των ΤΕΕ και ΑΠΘ "είναι απαραίτητο να αρθεί η προσωρινή διαταγή, για διακοπή κάθε εργασίας στο σταθμό για να συνεχίσουν την έρευνα οι αρχαιολόγοι" κι επισημαίνει πως "σήμερα έκλεισαν 283 ημέρες από τότε που σταμάτησε κάθε εργασία στο σταθμό Βενιζέλου".

Θέτει, δε, τέσσερα ερωτήματα:

  1. Γιατί θέλουν να εμποδίσουν τη συνέχιση της έρευνας;
  2. Ποιος αναλαμβάνει να κοιτάξει στα μάτια όσους καταστρέφονται από το έργο που «θα σώσει τη Θεσσαλονίκη»;
  3. Ποιον δεν βολεύει η συμφωνία;
  4. Ποιος επιδιώκει τη συνέχιση της καθυστέρησης;
Τα επόμενα βήματα

Όπως όλα δείχνουν, η λύση θα δοθεί δικαστικά. Τα πρώτα δείγματα του πού θα κατευθυνθεί η όλη κατάσταση θα φανούν στην απόφαση για την τύχη της προσωρινής διαταγής. Θα ακολουθήσει και η αίτηση αναστολής των εργασιών, που κατέθεσε ο δήμος Θεσσαλονίκης. Τέλος, τον Ιανουάριο, θα περιμένουμε την οριστική απόφαση... Ζήσε Μάη μου...