ymath_ypourgoi_serbia_bosnia_20130928_01.jpg

Με τον υπουργό Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρο Καράογλου, συναντήθηκαν, σήμερα στο Διοικητήριο, ο υπουργός Πολιτισμού και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Σερβίας κ. Ίβαν Τάσοβατς και ο

υπουργός Εργασίας-Προστασίας Αναπήρων και Πολεμιστών της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, κ. Πέταρ Τζόκιτς, οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα μας για να συμμετέχουν στις ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν των πεσόντων του Μακεδονικού Μετώπου, κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι τρεις υπουργοί αναφέρθηκαν εκτενώς στις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας των λαών, ενώ εξέφρασαν την κοινή πεποίθηση πως η ευημερία και η σταθερότητα στα Βαλκάνια, εξασφαλίζεται μόνο μέσα από την  οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

ymath_ypourgoi_serbia_bosnia_20130928_02.jpg

Σε δηλώσεις που έκανε μετά το πέρας της συνάντησης, ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, τόνισε πως «η Ελλάδα είναι ένθερμη υποστηρικτής του ευρωπαϊκού προσανατολισμού των χωρών των Βαλκανίων και ως το παλαιότερο μέλος της Ε.Ε. στην περιοχή, πρωτοστατεί προκειμένου η Ν.Α. Ευρώπη να αποτελέσει χώρο σταθερότητας, συνεργασίας, ασφάλειας και ευημερίας των λαών. Μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφική μας γειτονιά, αρκεί να συνεργαστούμε στενά, να σεβαστούμε τους κανόνες της καλής γειτονίας και να επιδιώξουμε ακόμη στενότερες διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες σε τομείς όπως είναι για παράδειγμα ο τουρισμός, το εμπόριο και οι επιχειρηματικές δράσεις. Ως υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, θα συνεχίσω να δουλεύω προς αυτήν την κατεύθυνση, με απώτερο σκοπό να διαμορφωθεί ένα κοινό όραμα ώστε να βρεθούμε όλοι μαζί οι λαοί των Βαλκανίων σε μια κοινή πορεία που θα αναβαθμίσει την περιοχή μας».

Από την πλευρά του ο κ. Τάσοβατς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση και σημείωσε ότι «οι ιστορικοί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, παραμένουν ισχυροί και ακλόνητοι». Τέλος, ο κ. Τζόκιτς επισήμανε ότι «η ιστορική διαδρομή των λαών μας έχει αποδείξει ότι γνωρίζουμε πως να βγαίνουμε νικητές από τις μάχες», τονίζοντας παράλληλα πως «τούτοι οι αδελφικοί δεσμοί αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον».

Ακόμη έγινε ειδική αναφορά στην προοπτική συνεργασίας Ελλάδας και Σερβίας για την πραγματοποίηση πολιτιστικών δράσεων, ενόψει της συμπλήρωσης ενός αιώνα από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

teleti_a_p_p_20130928_01.jpg

Νωρίτερα, ο κύριος Καράογλου εκπροσώπησε την ελληνική Κυβέρνηση στην επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των πεσόντων του Μακεδονικού Μετώπου, κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που πραγματοποιήθηκε στο Συμμαχικό Νεκροταφείο Ζέϊτενλικ.

teleti_a_p_p_20130928_02.jpg

Όπως ανέφερε σχετικά ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης: «Η συμμετοχή σε αυτές τις διεθνείς εκδηλώσεις μνήμης, έχει ύψιστη σημασία. Δεν αποτελεί μόνο απόδοση χρέους τιμής σε όσους θυσιάστηκαν για τη νίκη των ελληνικών και των συμμαχικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια του Α’  Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά πράξη ευγνωμοσύνης σε όλους εκείνους που χάρισαν τη ζωή τους, για να μπορούμε σήμερα εμείς να απολαμβάνουμε τα αγαθά της ειρήνης. Αποτελεί καθήκον και υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ευημερία και την ασφάλεια των Βαλκανίων, στο πλαίσιο της ενωμένης Ευρώπης».