Την επαναφορά της μεταποίησης στο επίκεντρο της αναπτυξιακής διαδικασίας ζήτησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης, από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα,κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας.


Ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης τόνισε τη σημασία και το ρόλο της μεταποίησης στην Κεντρική Μακεδονία, υπογραμμίζοντας ότι: 


  • συμβάλλει με 19,6% στο σχηματισμό της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας,  ενώ η βιομηχανία στο σύνολο της χώρας συμβάλλει κατά 15,5%. (δηλαδή + 4,1% πάνω από το ποσοστό της χώρας), 
  • πραγματοποιεί άνω του 22% των εξαγωγών της χώρας, αφού ακόμη και τα γεωργικά προϊόντα και οι πρώτες ύλες ενέχουν οπωσδήποτε κάποιο ποσοστό μεταποίησης, 
  • παράγει το 18%, που είναι περίπου 3,5 δις €, της συνολικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας του συνόλου της μεταποίησης στη χώρα και 
  • απασχολεί το 20% των εργαζομένων της μεταποίησης στη χώρα, οι οποίοι, ανέρχονται σε πάνω από 80.000 και το 19 % του συνόλου των εργαζομένων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας περισσότερο δηλαδή κατά 2,4 % από το 16,6% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό σε επίπεδο χώρας. 

Επιπλέον τόνισε ότι με την ανεργία να ανέρχεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο 30,1%, το δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι μόνον η ενίσχυση της παραγωγικής βάσης τα επόμενα χρόνια μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη δημιουργία πραγματικής ανάπτυξης. 

Ο κ. Σαββάκης, πρότεινε δράσεις βιομηχανικής πολιτικής και ενίσχυσης της μεταποίησης, για τη συμπερίληψή τους στο σχεδιασμό του νέου ΠΕΠ της Περιφέρειας, να διασφαλιστεί η λειτουργία των υφιστάμενων βιομηχανικών εγκαταστάσεων που εμπίπτουν στην οδηγία SEVEZO, και να ολοκληρωθεί η σύνδεση της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης με την ΠΑΘΕ και την  εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Χαλκηδόνας – Έδεσσας – Φλώρινας.