Την πολύτιμη εμπειρία της γνωριμίας της συνύπαρξης και της αποδοχής αποκόμισαν όσοι παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ +ΒΙΩΣΕΙΣ που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο χώρο δίπλα στον Λευκό Πύργο, χθες, Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου. 


Από νωρίς το απόγευμα εκατοντάδες Ρομά κάθε ηλικίας έφθασαν στο χώρο του φεστιβάλ με τα λεωφορεία που τους μετέφεραν από τους οικισμούς του Δενδροποτάμου, της Αγίας Σοφίας και της Περαίας, με τη φροντίδα των εργαζομένων στο «Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Παιδιών Ρομά» που είχε και την ευθύνη για τη διοργάνωση του φεστιβάλ. Για πολλούς από τους Ρομά αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη τους στην πόλη. 



Το φεστιβάλ άνοιξε στις 17.30  η  καλλιτεχνική παιδαγωγική ομάδα «Ελάτε να παίξουμε» που προετοίμασε  με τα παιδιά ένα θεατρικομουσικοχορευτικό παιχνίδι με κατασκευές και τραγούδι, το οποίο παρουσιάστηκε λίγο αργότερα από τα παιδιά  στη σκηνή του φεστιβάλ.



Την ίδια ώρα στο Graffiti live workshop που στήθηκε στο χώρο  ο  εικαστικός καλλιτέχνης Γιώργος Κόφτης έδωσε στους εφήβους τα πρώτα μαθήματα δημιουργικής έκφρασης μέσω του γκράφιτι. 

Καθώς ο ήλιος έπεφτε στο Θερμαϊκό οι  εκατοντάδες θεατές του φεστιβάλ, Ρομά και μη, παρακολούθησαν το θεατρικό δρώμενο, εμπνευσμένο από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, που ετοίμασαν με την επιμέλεια της Σοφίας Καρακάντζα γυναίκες του οικισμού της Αγίας Σοφίας. 



Στη συνέχεια η γνωστή ερμηνεύτρια  Μαρία Θωΐδου τραγούδησε και αυτοσχεδίασε   με νεαρές κοπέλες από το Δενδροπόταμο, ανοίγοντας το μουσικό μέρος του φεστιβάλ

Τους ρυθμούς  αμέσως μετά απογείωσε η μπάντα κρουστών από τον οικισμό της Αγίας Σοφίας που συγκροτήθηκε ειδικά για το φεστιβάλ με την επιμέλεια του μουσικού Βασίλη Κοκκώνη, ενώ αργότερα ο Γιάννης Μήτσης μας σύστησε τη μουσική μπάντα του Δενδροποτάμου η οποία συνέπραξε μουσικά με μουσικούς της πόλης.



 Στις 22.00 στη σκηνή του φεστιβάλ +ΒΙΩΣΕΙΣ εμφανίστηκαν οι  Κώστας Παυλίδης και  Αντώνης Απέργης που μάγεψαν το κοινό με τις κιθάρες και τους ρομά-λάτιν ρυθμούς τους και οι  Welle Melle.

Από νωρίς στο χώρο του Φεστιβάλ λειτούργησε εργαστήριο πλεκτικής με γυναίκες Ρομά από την Περαία καθώς και έκθεση φωτογραφίας με χαρακτηριστικές στιγμές του προγράμματος και έργα των μαθητών. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο επίσης προβάλλονταν βίντεο από τις δράσεις του προγράμματος «Εκπαίδευση παιδιών Ρομά Κεντρικής, Δυτικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».