apth_ktirio_dioikisis_01.jpg

Το σοβαρό ενδεχόμενο να παραιτηθούν, εξετάζουν όλα τα διοικητικά όργανα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, από κοινού με τα αντίστοιχα όργανα διοίκησης όλων των θιγόμενων ΑΕΙ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων.

Το θέμα αυτό τέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ, η οποία, με ψήφισμά της, ζητά από τον πρύτανη του πανεπιστημίου, Γιάννη Μυλόπουλο, να θέσει το θέμα του ενδεχομένου των παραιτήσεων στις επαφές που θα έχει.

Παράλληλα, από σήμερα συνεχίζεται η συμβολική αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου, για τρεις ημέρες, ως την Παρασκευή, όπως ίσχυε και την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τις εξελίξεις στο ζήτημα της διαθεσιμότητας 169 διοικητικών υπαλλήλων του.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ υπογραμμίζει συνεχώς ότι, εξαιτίας της διαθεσιμότητας μελών του διοικητικού του προσωπικού, το Αριστοτέλειο οδηγείται σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας του. Για το λόγο αυτό, η Σύγκλητος αποφάσισε να ζητήσει από τα συναρμόδια Υπουργεία την άμεση και οριστική ανάκληση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαθεσιμότητα.

Η Σύγκλητος ενέκρινε την πρόταση του νομικού τμήματος να ασκηθεί άμεσα -εκ μέρους του ΑΠΘ, σε συνεργασία με όλα τα θιγόμενα ΑΕΙ της χώρας- αίτηση ακυρώσεως της εν λόγω ΚΥΑ ενώπιον του ΣτΕ καθώς και αίτηση αναστολής εκτελέσεως της, λόγω της βέβαιης αντίθεσής της σε ποικίλες πτυχές του Συντάγματος.

Στη χθεσινή συνεδρίαση διαπιστώθηκε, ακόμη, ότι, με τις συνεχείς απεργίες των διοικητικών υπαλλήλων και την αναταραχή στο σύνολο του προσωπικού, λόγω της ανασφάλειας ως προς τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους, «το Ίδρυμα έχει περιέλθει, στην ουσία, σε κατάσταση πραγματικής αδυναμίας λειτουργίας στις περισσότερες πτυχές των διοικητικών και ακαδημαϊκών του δομών».

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ αποφάσισε «να απευθυνθεί στην κοινωνία, με ποικίλες εκδηλώσεις», για να γίνουν γνωστές οι υπηρεσίες του ΑΠΘ στο κοινό και να υπογραμμιστούν οι δυσμενέστατες συνέπειες στο επίπεδο λειτουργίας και στην ποιότητα των υπηρεσιών αυτών.

Η Σύγκλητος, παραμένει, από χθες, σε διαρκή λειτουργία μέχρι νεωτέρας, για άμεση αντιμετώπιση περαιτέρω εξελίξεων και δηλώνει «απερίφραστα ότι συμπαραστέκεται και θα σταθεί αλληλέγγυα στον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος».