Από το χώρο του κινηματογράφου η σημερινή(Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013) μας επιλογή για μια βραδινή έξοδο: Το "Ταινιόραμα" του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ παρουσιάζει την "Καταραμένη Σχέση", στο Μακεδονικόν. Αναλυτικά: 


ΘΕΑΤΡΟ
  • Το έργο «Οι Καλόπιστοι Θεατρίνοι» του Λουί Μαριμπό, σε σκηνοθεσία Γ. Παπαδόπουλου, παρουσιάζει η Θεατρική Ομάδα Κασσανδρείας, απόψε, στις 9 το βράδυ, στο Αμφιθέατρο της Σίβηρης, στη Χαλκιδική, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κασσάνδρας.


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
  • Την ταινία "Καταραμένη Σχέση" (Total Eclipse, 111’ 1995), σε σενάριο του πολυβραβευμένου Κρίστοφερ Χάμπτον («Επικίνδυνες σχέσεις», «Εξιλέωση»)  και σε σκηνοθεσία της Ανιέσκα Χόλαντ, παρουσιάζει, απόψε, στις 9 και στις 11 το βράδυ, στον κινηματογράφο "Μακεδονικόν" το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ, στο πλαίσιο του "Ταινιοράματος". Η ταινία περιγράφει την αυτοκαταστροφική σχέση του νεαρού Γάλλου ποιητή Αρθούρου Ρεμπό με τον μέντορά του Πολ Βερλαίν,  στον 19ο αιώνα. Πρωταγωνιστεί ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο στην αρχή της λαμπερής καριέρας του.


ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Γυμνά και Μεγάλιθοι. Στο πέρασμα του χρόνου». O φωτογράφος και διευθυντής του κινηματογραφικού αρχείου της Νέας Υόρκης παρουσιάζει μια φωτογραφική έρευνα την οποία δουλεύει τα τελευταία 30 χρόνια. Η έκθεση παρουσιάζει σε παράλληλη αφήγηση δύο γνώριμα θέματα, το γυμνό και το τοπίο. Η έκθεση φιλοξενείται από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει ως τις 15 Αυγούστου 2013. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα: 13:00 - 20:00  Τρίτη-Κυριακή: 8:00-20:00.
  • «Εικόνες της πόλης» είναι το θέμα της έκθεσης φωτογραφίας της Φωτογραφικής Ομάδας «Φ», που φιλοξενείται στον Πολυχώρο Εικόνας Κούνιο, ως τις 17 Σεπτεμβρίου 2013. Η θεματολογία των φωτογραφιών επικεντρώθηκε στο «αστικό τοπίο» και περιλαμβάνει εικόνες από πόλεις τις Ελλάδας και του εξωτερικού, που ενσωματώνονται σε μια κοινή παρουσίαση, προσδιορίζοντας έτσι μια νέα πόλη, την πόλη της Ομάδας Φ. Η έκθεση αποτελείται από 183 φωτογραφίες 48 μελών της Φωτογραφικής Ομάδας «Φ». Κάθε μέλος της ομάδας παρουσίασε την προσωπική του άποψη για το θέμα μ’ ένα portfolio 3 - 4 φωτογραφιών. Ωράριο λειτουργίας: Δευτ. Τετ. 9:00-17:00, Τρ. Πεμ. Παρ. 9:00-21:00, Σαβ. 9:00-15:30, Κυρ. κλειστά.
  • Τo Mουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, τιμώντας την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννησή του μεγάλου Έλληνα Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, διοργανώνει δυο περιοδικές εκθέσεις στο πλαίσιο τωντιμητικών εκδηλώσεων «Έτους Κ.Π. Καβάφη»: Παρουσιάζονται η έκθεση του εικαστικού Χ. Ι. Ξένου με τίτλο «Χρόνος και Τόπος. Είκοσι δύο ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη, Δώδεκα εικόνες του Χ. Ι. Ξένου», αλλά και έκθεση εκδόσεων αφιερωμένων στον Κωνσταντίνο Καβάφη με τίτλο «Ποιήματα εν όλω».  Οι εκθέσεις, οι οποίες φιλοξενούνται στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» του Μουσείου, θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου 2013.
  • Εγκατάσταση σύγχρονων ιχνογραφημάτων μνημειακού χαρακτήρα βασισμένων στην απεικόνιση της πολιτιστικής παράδοσης της Μακεδονίας  των καλλιτεχνών και καθηγητών του Πανεπιστημίου Γρανάδας Asunción Jódar και Ricardo Marín Viadel με θέμα "Las Incantadas (Οι Μαγεμένες)", φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ως τις 27 Σεπτεμβρίου.