«Η συναίνεση η οποία επιτεύχθηκε για το σταθμό της Βενιζέλου του μετρό της Θεσσαλονίκης είναι η φωτογραφία της παθογένειας του ελληνικού δημόσιου βίου». Αυτό υποστηρίζει σε γραπτή δήλωσή του ο επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη», δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Χρ. Μάτης.


Ο κ. Μάτης υποστηρίζει ότι το μετρό «καθυστέρησε επί 9 μήνες -και θα καθυστερήσει άλλον έναν τουλάχιστον», την ώρα που δεν υπήρχε διαφορετική γνώμη για την απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον, υπό κατασκευή, σταθμό της Βενιζέλου, αλλά «το ζητούμενο ήταν ο τρόπος με τον οποίο θα αξιοποιηθούν τα ευρήματα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών».

Ο κ. Μάτης υποστηρίζει πως αίτηση του Δήμου Θεσσαλονίκης για προσωρινή διαταγή για διακοπή των εργασιών μέχρι την εξέταση της προσφυγής κατά της αρχικής απόφασης του ΚΑΣ, που θα γίνει το Νοέμβριο, η οποία έγινε δεκτή από το ΣτΕ, «είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει απλώς η απόσπαση και η συνέχιση της αρχαιολογικής έρευνας, που σε καμία περίπτωση δεν θα είχε ολοκληρωθεί πριν από την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων». Προτείνει, δε, να ζητηθεί «τώρα αμέσως και χωρίς την παραίτηση από τα ασφαλιστικά μέτρα» η άρση της προσωρινής διαταγής. Υποστηρίζει ότι «η καθυστέρηση αυτή δεν εξυπηρετεί την προστασία των ευρημάτων, αλλά διευκολύνει όσους είχαν λόγο να επιδιώκουν την περαιτέρω καθυστέρηση του έργου».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη», αναρωτιέται «μήπως αυτό σχετίζεται με τη διαδικασία της οικονομικής ανασυγκρότησης της αναδόχου εταιρείας, για την οποία σήμερα ο κ.Χρυσοχοϊδης είπε ότι βρίσκεται σε ‘καλό δρόμο’»;


Τέλος, υποστηρίζει ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων γύρω από τα εργοτάξια έχει πεθάνει» και ζητά «αναδρομική ανάληψη ευθύνης για όσους δούλευαν εκεί την ημέρα που μπήκαν οι λαμαρίνες», με προσφυγή κατά της «Αττικό Μετρό» για το θέμα αυτό, από το δήμο Θεσσαλονίκης.