ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ Τι βρήκε η αντιτρομοκρατική στις έρευνες για το περιστατικό με το φουσκωτό στη Χίο

tromokratia_xios_20130730_07.JPG

Πλήθος ψηφιακών αρχείων εντόπισε, η Αντιτρομοκρατική σε σπίτια στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στο Λουτράκι και τη Χίο, καθώς και στα γραφεία της Επιτροπής Αλληλεγγύης Πολιτικών Προσφύγων στην οδό Τζαβέλα στην Αθήνα, όπου έγιναν έρευνες μετά τη σύλληψη των τεσσάρων, στο φουσκωτό στα ανοικτά της Χίου.

 

Αυτό, πάντως, που τραβά το ενδιαφέρον των αρχών είναι ένας χάρτης των παραλίων της Σμύρνης, στον οποίο ήταν σημειωμένες συγκεκριμένες συντεταγμένες.

Το άλλο εύρημα με ιδιαίτερη σημασία είναι, για τις αρχές, μια σειρά από φωτογραφίες παραλίων της Τουρκίας, άλλες εκτυπωμένες σε απλό έγχρωμο εκτυπωτή κι άλλες σε ψηφιακή μορφή. Όλες εξετάζονται στα εργαστήρια της Αντιτρομοκρατικής στην Αθήνα.

tromokratia_xios_20130730_01.JPG

Μάλιστα, κατά την έφοδο των αρχών στα γραφεία της Επιτροπής Αλληλεγγύης Πολιτικών Προσφύγων, η αστυνομία βρήκε άτομα που δηλώνουν αντιεξουσιαστές, να καταστρέφουν ψηφιακά αρχεία της Επιτροπής.

tromokratia_xios_20130730_02.JPG

Όσον αφορά τον έναν από τους Τούρκους συλληφθέντες, διώκονταν με “κόκκινο ένταλμα” της Ιντερπόλ για τρομοκρατική δράση, γι αυτό και είχε απορριφθεί η αίτησή του για πολιτικό άσυλο, ενώ ο δεύτερος κατέθεσε, μεν, αίτηση για να του δοθεί πολιτικό άσυλο, όμως, δεν εμφανίστηκε στην εξέταση της αίτησής του.

Τρεις προσαγωγές Τούρκων στη Θεσσαλονίκη

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν, το πρωί, από την αστυνομία. Ανακοινώθηκε, ακόμη, ότι συνελήφθησαν τρεις Έλληνες, ηλικίας 22, 50 και 51 ετών και τρεις αλλοδαποί, υπήκοοι Τουρκίας, ηλικίας 33, 55 και 54 ετών, αντίστοιχα. Επίσης, προσήχθησαν για να εξετασθούν δεκαεπτά συνολικά αλλοδαποί, υπήκοοι Τουρκίας, έντεκα  από την Αθήνα, τρεις από τη Θεσσαλονίκη και τρεις από την Χίο, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνολικά δέκα έρευνες, σε σπίτια κι άλλους χώρους, παρουσία εκπροσώπων της Δικαστικής Αρχής.

Πώς άρχισε το “ξήλωμα”

Όλα άρχισαν όταν, την 30η Ιουλίου 2013, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, εντόπισε και έλεγξε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών, φουσκωτό ταχύπλοο, μήκους επτά  μέτρων, με τέσσερις επιβαίνοντες, δύο Έλληνες 22 και 50 ετών και δύο αλλοδαπούς 33 και 55 ετών. Όπως διαπιστώθηκε, μετέφεραν από την Ελλάδα στην Τουρκία, βαρύ οπλισμό και συγκεκριμένα, δύο αντιαρματικές ρουκέτες LOW, τέσσερις χειροβομβίδες αμυντικού τύπου F1, ρωσικής προέλευσης, τέσσερις πυροδοτικούς μηχανισμούς χειροβομβίδων, δύο πιστόλια των 9mm, 195 φυσίγγια διαμετρήματος 9mm, τέσσερις γεμιστήρες, δύο  αυτοσχέδια εκρηκτικά γεμίσματα ζελατινοδυναμίτιδας, δύο πλήρεις αυτοσχέδιους ωρολογιακούς μηχανισμούς με ηλεκτρικό πυροκροτητή και έξι κόκκινες όμοιες σημαίες, οι οποίες έχουν στο κέντρο ένα κίτρινο αστέρι και κάτω από αυτό αναγράφουν με κίτρινα γράμματα, την ένδειξη “DHKC”.

tromokratia_xios_20130730_03.JPG

Το σκάφος, ο βαρύς οπλισμός, τα εκρηκτικά και τα πυρομαχικά μεταφέρθηκαν στη Λιμενική Αρχή Χίου όπου και κατασχέθηκαν, οι δε επιβαίνοντες συνελήφθησαν.

Όπως προέκυψε από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ο 55χρονος υπήκοος Τουρκίας, που επέβαινε στο σκάφος, διώκεται με Ερυθρά Αγγελία από την Ιντερπόλ Τουρκίας, για τρομοκρατική δράση. Είχε υποβάλλει, με ψευδή στοιχεία ταυτότητας, αίτημα για πολιτικό άσυλο στη Χώρα μας, το οποίο έχει απορριφθεί. Ομοίως, και ο 33χρονος Τούρκος υπήκοος, που επέβαινε στο σκάφος, είχε υποβάλλει αίτημα για πολιτικό άσυλο, το οποίο απορρίφθηκε ως ανυποστήρικτο, καθότι δεν εμφανίστηκε στην ημερομηνία συνέντευξης.

tromokratia_xios_20130730_04.JPG

Στο πλαίσιο αυτό, για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν στη Χίο, προχθές, άλλα δύο άτομα, ένας 50χρονος ημεδαπός και  ένας 54χρονος αλλοδαπός υπήκοος Τουρκίας.

Οι έξι συνολικά συλληφθέντες στην Χίο, βαρύνονται με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, που συνδέονται με τρομοκρατική δραστηριότητα, όπως, κατασκευή, προμήθεια, κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών υλών και μηχανισμών, πυρομαχικών, χειροβομβίδων, πιστολιών και πολεμικού υλικού, με σκοπό την διάπραξη κακουργημάτων, την χρησιμοποίησή τους για να προξενήσουν κοινό κίνδυνο σε πράγματα και ανθρώπους και τον εφοδιασμό ομάδων, αλλά και παραβάσεις της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς. Με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν χθες το απόγευμα στον Εισαγγελέα Εφετών Χίου.

tromokratia_xios_20130730_05.JPG

Τι βρέθηκε στις έρευνες

Από τις μέχρι σήμερα έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • σαράντα συσκευές κινητής τηλεφωνίας,
 • πενήντα κάρτες SIM,
 • 25 μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών,
 • πλήθος laptop και tablet υπολογιστών,
 • 30 συσκευές αποθήκευσης δεδομένων USB,
 • δέκα εξωτερικοί σκληροί δίσκοι,
 • 44 φυσίγγια κρότου λάμψης,
 • 60 ψηφιακοί δίσκοι CD,
 • πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων και βιβλίων,
 • ο χάρτης της περιοχής Καραντουρούμ της Σμύρνης, με τις συντεταγμένες,
 • δύο έγχρωμες εκτυπωμένες φωτογραφίες, στις οποίες απεικονίζονται παράκτιες περιοχές με ενδείξεις γραμμένες στην Τουρκική γλώσσα, και,
 • ένα φύλλο χαρτιού, στη μια πλευρά του οποίου υπάρχουν εντυπωμένες έγχρωμες φωτογραφίες, που απεικονίζουν παράκτιες περιοχές.

Είχαν κλέψει διαβατήριο από Γάλλο στρατιωτικό ακόλουθο

tromokratia_xios_20130730_06.JPG

Από τους έντεκα προσαχθέντες στην Αθήνα, και συγκεκριμένα από τον χώρο της οδού Τζαβέλα, συνελήφθησαν ακόμα δύο υπήκοοι Τουρκίας, ένας 51χρονος ο οποίος είχε στην κατοχή του πλαστό διαβατήριο Βουλγαρίας, ταυτότητα και άδεια οδήγησης, καθώς και ένας 48χρονος ο οποίος είχε στην κατοχή του πλαστό γαλλικό διαβατήριο. Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι δυο Τούρκοι διώκονται από τις τουρκικές αρχές για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση DHKPC, ο δε 48χρονος διώκεται και με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης των Γερμανικών Αρχών. Το Γαλλικό διαβατήριο, είχε κλαπεί από τον στρατιωτικό ακόλουθο της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2013.

Οι έρευνες συνεχίζονται.

Σχόλια