ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ

Το δρόμο των κινητοποιήσεων φαίνεται ότι επιλέγουν και οι βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης. Ο Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή της, καλεί τα μέλη της «και τους επαγγελματοβιοτέχνες να βρίσκονται σε πλήρη επαγρύπνηση και ετοιμότητα». 


Η ΟΒΣΘ καλεί σε αγώνα «για την ανατροπή των αποτυχημένων και αδιέξοδων μνημονιακών πολιτικών και τη διεκδίκηση μιας δίκαιης και ουμανιστικής πολιτικής, ισάξιας της συνεισφοράς των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών στην ελληνική οικονομία και κοινωνία».     

Στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «συντονισμένη και καλά σχεδιασμένη μέθοδο πλήρους εξόντωσης των μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματοβιοτεχνών». Επικαλείται τους πρόσφατα ψηφισθέντες φορολογικούς νόμους και κάνει λόγο για «αλχημικού τύπου»  φιλοσοφία της κυβέρνησης για «πάταξη της φοροδιαφυγής με γενικά και αόριστα κριτήρια και προχειρολογήματα».

Υπογραμμίζει πως «ο τρόπος που μεταχειρίζεται η  κυβέρνηση – κατ’ επιταγήν των Τροϊκανών – την πάλαι ποτέ «ραχοκοκαλιά» της εθνικής οικονομίας(σ.σ. εννοεί τον βιοτεχνικό κλάδο) με την δαμόκλειο σπάθη της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων, είναι εκβιαστικός, εκφοβιστικός και απάνθρωπος».

Η Ο.Β.Σ.Θ. συντάσσεται απόλυτα με τις προτάσεις της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου, υλοποιήσιμου και ρεαλιστικού φορολογικού σχεδίου για την φορολογική μεταρρύθμιση, όπως τις κατέθεσε στη  συνάντησή της με τον Υπουργό Οικονομικών στις 1/8/2013.

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο: Στοπ σε εκβιαστικά φιρμάνια

Φρένο ζητά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) να βάλει ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) στην αποστολή εγγράφων με ληξιπρόθεσμες οφειλές, στις οποίες περιλαμβάνονται αναλυτικά οι οφειλές, με την απειλή, μάλιστα, ότι η μη εξόφλησή τους συνεπάγεται και λήψη αναγκαστικών μέτρων.

Ήδη περισσότεροι από 375.000 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν λάβει από την διοίκηση του Ταμείου ειδοποιητήριο που τους καλεί εντός 10 ημερών να προχωρήσουν είτε σε εξόφληση των οφειλών τους, είτε σε υπαγωγή σε ρύθμιση. Σε αντίθετη περίπτωση εντός έξι μηνών αναμένεται να ενεργοποιηθούν αναγκαστικά μέτρα από το νεοσυσταθέν Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

«Είναι απαράδεκτο, την ώρα που οι επιχειρηματίες έχουν στραγγίξει από τις αλλεπάλληλες φοροεπιδρομές να γίνονται τέτοιες κινήσεις εναντίον των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, με τη συνενοχή, μάλιστα της διοίκησης» τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί σύλληψη επιστημονικής φαντασίας αν οι διοικούντες του Ταμείου εκτιμούν ότι η απειλή κατάσχεσης, με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, μπορεί να αποφέρει έσοδα.

«Υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρηματιών που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην ασφυκτική πίεση εξόφλησης των οφειλών τους. Με τις επιστολές αυτές το μόνο που κατορθώνει ο ΟΑΕΕ είναι να προσθέτει έναν ακόμη βρόγχο στο λαιμό του επιχειρηματία» αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ τονίζοντας ότι το Ταμείο θα πρέπει να αναζητήσει βιώσιμες λύσεις, οι οποίες μπορούν να προκύψουν όχι με εκβιαστικά φιρμάνια αλλά μόνο μέσα από διάλογο με τους άμεσα εμπλεκόμενους ασφαλισμένους και τους φορείς αυτών.

«Μόνο αν το επιχειρείν βρει ένα υγιές βηματισμό θα μπορέσουν να εξασφαλιστούν τα τακτικά έσοδα προς τον ΟΑΕΕ» σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας ότι το ΒΕΘ έχει κατ΄ επανάληψη προτείνει μεταξύ άλλων την ρεαλιστική και πάγια ρύθμιση των οφειλών ώστε οι επιχειρηματίες να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τον Οργανισμό, την κεφαλαιοποίηση των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, την αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, την ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ύφεση.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις βιοτεχνών που καταγγέλλουν ότι δεν ενημερώνονται για την αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας με συνέπεια οι εισφορές προς το Ταμείο να αυξάνονται σημαντικά, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.