ΠΥΛΑΙΑ Ξεφαντώνουν οι Μεγαλολιβαδιώτες


Βραδιά πολιτισμού συνδιοργανώνουν, σήμερα, Πέμπτη η αντιδημαρχία πολιτισμού, αθλητισμού και νεολαίας του  δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη και ο Λαογραφικός Σύλλογος Μεγαλολιβαδιωτών Πάικου Θεσσαλονίκης. 


Στην εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Πέτρινο Πολιτιστικό Κέντρο Πυλαίας και θα ξεκινήσει στις 8.30 το βράδυ, θα γίνει παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το Σύλλογο Μεγαλολιβαδιωτών, ενώ ο καθηγητής και πρώην κοινοτάρχης Λιβαδίων Κιλκίς Φώτης Κιλιπίρης θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «τις πληθυσμιακές  όψεις του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη:  Οι βλαχόφωνοι Λιβαδιώτες του Πάικου».

Τα Λιβάδια του Πάικου ήταν έως το 1944 ένας από τους ακμαιότερους κτηνοτροφικούς οικισμούς της Μακεδονίας. Κτισμένα πάνω στα υψηλότερα οροπέδια του Πάικου,  το χωριό αποτελούνταν από δυο οικισμούς: τα Μεγάλα Λιβάδια με οκτακόσια  σπίτια και τέσσερις χιλιάδες κατοίκους, και τα Μικρά Λιβάδια με ογδόντα σπίτια και περίπου τετρακόσιους κατοίκους.  Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο οι Λιβαδιώτες  σκόρπισαν σε περισσότερους από σαράντα οικισμούς και πόλεις των νομών Θεσσαλονίκης,  Κιλκίς, Πέλλας και Ημαθίας με σημαντικό αριθμό να  εγκαθίσταται  στην Πυλαία, το Ασβεστοχώρι και τον Χορτιάτη, ενώ σήμερα αποτελούν τοπική κοινότητα του Δήμου Παιονίας στο νομό Κιλκίς.   

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Μεγαλολιβαδιωτών Πάικου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1964 και συμμετέχει ανελλιπώς σε όλα τα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού, αλλά και σε όλες τις μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις  σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, όπως αυτή του Πανελληνίου Ανταμώματος των Βλάχων.

Σχόλια