Να αναδείξει τις αρχειακές συλλογές της Θεσσαλονίκης και να συνδέσει την ιστοριογραφία με πρωτότυπα τεκμήρια φιλοδοξεί το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, εγκαινιάζοντας ετήσιο κύκλο ιστορικής έρευνας και καταγραφής ανά θέμα.

Για το σκοπό αυτό αποφάσισε να επιλέγει, κάθε χρόνο, μία επιμέρους ενότητα από την ιστοριογραφία της πόλης και να καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους (ιστορικούς, ερευνητές, ιστοριοδίφες, συγγραφείς, φοιτητές κ.ά.) να εκπονήσουν  σχετικές μελέτες και να καταθέσουν τις εργασίες τους.

Με βάση τις εργασίες αυτές, θα διοργανωθούν στη συνέχεια ιστορική ημερίδα και έκθεση τεκμηρίων. Οι ίδιες οι μελέτες θα αποτελέσουν την κύρια ύλη του νέου περιοδικού του ΚΙΘ, στο οποίο θα φιλοξενείται υλικό από τα ιστορικά αρχεία της πόλης.

Η κρατική μέριμνα

Για την περίοδο 2013-2014, που σηματοδοτεί την αφετηρία του νέου  εγχειρήματος, προκηρύσσεται έρευνα της θεματικής ενότητας υπό τον τίτλο «Κοινωνική πρόνοια και κρατική μέριμνα στην πόλη της Θεσσαλονίκης πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1920-1940)». Η έρευνα περιλαμβάνει – ενδεικτικά – θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση της φτώχειας, τη διοργάνωση συσσιτίων, την ανακούφιση και αποκατάσταση των προσφύγων, τη δημιουργία και ενίσχυση ιδρυμάτων (βρεφοκομείων, γηροκομείων και ορφανοτροφείων).

Πλούσιο υλικό

Πλούσιο υλικό σχετικά με την κοινωνική πολιτική που ασκούνταν την εποχή εκείνη, το οποίο μάλιστα διασώζεται σε πολύ καλή κατάσταση, είναι  διαθέσιμο τόσο στο Δημοτικό Αρχείο Θεσσαλονίκης όσο και σε άλλα αρχεία της πόλης (Ιστορικό Αρχείο Μητρόπολης, Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας), όπως επίσης σε αρχεία ιδρυμάτων και φορέων, όπως της Φιλόπτωχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης.

Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στο εν λόγω πρόγραμμα θα πρέπει να καταθέσουν τις εργασίες τους κατά τους επόμενους έξι μήνες (έως τον Ιανουάριο  του 2014) στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου).


από το Γραφολόγιον