ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ Σε στάση αναμονής οι μοναχοί που διαβιούν στο κονάκι της Ι.Μ. Εσφιγμένου

iera_moni_esfigmenou_epeisodia_20130729_02.png

Στάση αναμονής τηρούν οι μοναχοί που βρίσκονται μέσα στο αντιπροσωπείο της Μονής Εσφιγμένου στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, τις Καρυές, μετά το πρωινό περιστατικό.

 

«Περιμένουμε την παρέμβαση του εισαγγελέα», αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, Ηρακλής Μωραϊτης. Προσθέτει ότι «αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την είσοδο πιστών προς την Ουρανούπολη ενώ και στις Καρυές οι αστυνομικές δυνάμεις ανασυντάσσονται».

Ο εισαγγελέας, πάντως, ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης μετά από καταγγελία ότι όταν πήγε στο κονάκι δικαστικός επιμελητής, οι μοναχοί που βρίσκονταν στο εσωτερικό του… πέταξαν βόμβα μολότοφ!

iera_moni_esfigmenou_epeisodia_20130729_01.png

Όπως είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου, «το πρωί έγινε προσπάθεια να εκτελεστεί μια αναγκαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων που προβλέπουν την εκκένωση του αντιπροσωπείου. Ο δικαστικός επιμελητής που πήγε στην περιοχή για να εκτελέσει την απόφαση αυτή, συνοδευόμενος από ομάδα πολιτών, δέχτηκε επίθεση από το αντιπροσωπείο από ομάδα μοναχών της Μονής Εσφιγμένου που του πέταξαν εκρηκτικά.»

Στη συνέχεια η κατάσταση εκτονώθηκε. «Τελέστηκε ένα ποινικό αδίκημα. Το θέμα θα αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον νόμο» πρόσθεσε ο κ. Κασμίρογλου.

Ερωτηθείς για το θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στο Άγιον Όρος, Ηρακλής Μωραϊτης, δήλωσε στο Αθηναίκο Πρακτορείο: «το πρωί οκτώ άτομα ήρθαν στις Καρυές μέσω θαλάσσης και έφτασαν στο κονάκι μας. Ήρθαν για να σπάσουν την πόρτα από το κονάκι, να μας βγάλουν έξω και να μας πάρουν το αντιπροσωπείο. Στην περιοχή βρέθηκε και μικρή αστυνομική δύναμη. Οι μοναχοί της Μονής Εσφιγμένου που βρίσκονταν μέσα στο κονάκι και είναι σε θέση άμυνας για να το υπερασπιστούν, πέταξαν κάποια αντικείμενα από μέσα προς τα έξω. Περιμένουμε την παρέμβαση του εισαγγελέα από τη Θεσσαλονίκη. Περιμένουμε η αστυνομία να δώσει μια πολιτική λύση ειρήνης και ηρεμίας, αλλιώς θα έχουμε γεγονότα που θα αμαυρώσουν την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό».

Από την πλευρά της η αστυνομία επισημαίνει ότι η κίνηση προς την Ουρανούπολη και το Άγιον Όρος διεξάγεται κανονικά.

Σχόλια